Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2021

O "SHAUN OF THE DEAD" ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΖΟΜΠΙ


 Ο βρετανός Edgar Wright έχει κάνει λίγες σχετικά ταινίες. Ωστόσο οι 3 από αυτές είναι οι ξεκαρδιστικές - και κινούμενες με διάφορους τρόπους στο χώρο του φανταστικού - συνεργασίες του με το δίδυμο των Simon Pegg και Nick Frost (με τον πρώτο μάλιστα γράφουν μαζί τα σενάρια). Η πρώτη απ' αυτές τις συνεργασίες ήταν το "Shaun of the Dead" του 2004, μια απίστευτη μαύρη κωμωδία με... ζόμπι.

Όπου ο καθόλου ώριμος ήρωας έχει μεν κοπέλα, αρνείται όμως να "νοικοκυρευτεί" με οποιαδήποτε έννοια του όρου, προτιμώντας να συγκατοικεί με τον... πολύ χειρότερο από αυτόν κολλητό του. Όταν θα ξεσπάσει μια επιδημία ζομποποίησης του πληθυσμού, οι δυο τους είναι οι τελευταίοι που θα το πάρουν είδηση, ενώ γύρω τους κυριολεκτικά "ο κόσμος καίγεται". Όταν επιτέλους θα αντιληφτούν την εφιαλτική κατάσταση τα πράγματα θα σοβαρέψουν ξαφνικά: Οι δυο φίλοι, η κοπέλα του ήρωα και μια μικρή ομάδα ανθρώπων θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν (να μη δαγκωθούν μάλλον) από τις ανεξέλεγκτες ορδές γύρω τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κι αυτός ο τραγικός αγώνας επιβίωσης στερείται εξ ίσου ανεξέλεγκτης πλάκας...

Ε, ναι, η ταινία έχει γίνει άμεσα καλτ και έχει πλήθος από φανς. Δικαίως. Το χιούμορ είναι άφθονο, οι σουρεαλιστικές και απίστευτα αστείες καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, και εν μέσω κρουνών αίματος, ακρωτηριασμών και διαφόρων σπλατεροειδών καταστάσεων το γέλιο ρέει τόσο άφθονο όσο και το αίμα. Και μέσα σ' όλον αυτόν το χαμό υπάρχει και το... ρομαντικό στοιχείο, με τον ήρωα να συνειδητοποεί ξαφνικά πόσο αγαπά την κοπέλα του, πόσο θα του κοστίζει αν τη χάσει (ή αν μεταβληθεί σε ζόμπι)... Επίσης, μόνιμο θέμα των συχνά μη πολιτικά ορθών κωμωδιών των αρκετών τελευταίων χρόνων, η ανδρική ""αλητεία" (ή μάλλον ανωριμότητα ή παρατεταμένη παιδικότητα ή... ονομάστε την όπως θέλετε) έχει και εδώ την τιμητική της.

Αυστηρώς ακατάλληλο για κάθε είδους σοβαροφανείς, φανατικούς της πολιτικής ορθότητας και κυρίως για όσους δεν αντέχουν τη σπλάτερ βία, συνίσταται ανεπιφύλακτα στους υπόλοιπους.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker