Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2021

"BAD DAY AT BLACK ROCK" : ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ

 


Να μια εξαιρετική ταινία της οποίας την ύπαρξη αγνοούσα: Το "Bad Day at Black Rock" του 1955 γυρίστηκε από τον John Sturges (1910-1992) με εντυπωσιακό καστ: Σπένσερ Τρέισι στο βασικό ρόλο, Ρόμπερτ Ράιαν, Έρνεστ Μποργκνάιν, Λι Μάρβιν. Θυμίζει πολύ κλασικό γουέστερν, ωστόσο διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή (λέγοντας σύγχρονη εννοούμε το 1955 που γυρίστηκε, οπότε υπάρχουν αυτοκίνητα, μοντέρνα τρένα κλπ.). 

Σε μια μικρή πόλη κυριολεκτικά στο πουθενά το τρένο που περνά από εκεί σταματά για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια για να αποβιβαστεί ένας μεσήλικας μονόχειρας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή θα αντιμετωπίσει μια ξεκάθαρα εχθρική στάση από τους κάτοικους, η οποία θα γίνει ακόμα και ανοιχτά απειλητική όταν θα τους ρωτήσει για έναν γιαπωνέζο που ζούσε εκεί. Τι επτασφράγιστα μυστικά από το παρελθόν κρύβει η απομονωμένη αυτή κοινότητα;

Ολόκληρο το φιλμ παραπέμπει σε γουέστερν: Η πόλη στην έρημο, ξεχασμένη θαρρείς στο χρόνο και ίδια με τις πόλεις - σκηνικά των γουέστερν, η σύγκρουση του ήρωα με τον ῾῾προύχοντα῾῾της πόλης και τους εριστικούς ανθρώπους του, η ίδια η δομή του φιλμ, η ιστορία του οποίου διαρκεί ακριβώς 24 ώρες, μέχρι δηλαδή να ξαναπεράσει το τρένο. Μόνο που εδώ θίγονται διάφορα θέματα, όπως η ολιγαρχία, η συγκέντρωση δηλαδή δύναμης στα χέρια λίγων και ο ρατσισμός. Καθώς και η αποκάλυψη της βρωμιάς που κρύβεται κάτω από την ήσυχη (εδώ κυριολεκτικά ασάλευτη) επιφάνεια των πραγμάτων - η πόλη, βλέπετε, μοιάζει να έχει πραγματικά παγώσει στο χρόνο. Συγχρόνως το αυξανόμενο σασπένς, η κλιμακούμενη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και το πολύ καλό τάιμινγκ εγγυώνται ότι δεν θα πλήξετε καθόλου. 

Το βρήκα πολύ καλό και ιδεολογικά προωθημένο για την εποχή του.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker