Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

"NEVER WEAKEN" Ή ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

 


Ο Χάρολντ Λόιντ υπήρξε ένας από τους γνωστότερους κωμικους του βωβού κινηματογράφου. Σε κάποιες ταινίες του ῾῾ειδικεύεται῾῾ σε επικίνδυνους ρόλους που δεν ενδείκνυνται σε όσους πάσχουν από υψοφοβία. Το "Never Weaken" γυρίζεται το 1921 από Fred Newmeyer (1888-1967), έναν σκηνοθέτη που είχε ειδικευτεί στις μικρού μήκους κωμωδίες της εποχής, έχει μάλιστα γυρίσει και άλλες γνωστές ταινίες  του Λόιντ, και χάθηκε με την έλευση του ομιλούντος. Το φιλμ είναι 30λεπτο, όπως μικρές σε διάρκεια είναι οι περισσότερες κωμωδίες της εποχής.

Ἐνας νεαρός υπάλληλος είναι ερωτευμένος με την κοπέλα του διπλανού γραφείου. Όταν αντιλαμβάνεται (από παρεξήση) ότι εκείνη πρόκειται να παντρευτεί άλλον, αποφασίζει να αυτοκτονήσει, πράγμα που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Αντίθετα εμπλέκεται άθελά του σε μια σειρά από ῾῾υψοφοβικές῾῾ περιπέτειες σε έναν υπό ανέγερση ουρανοξύστη.

Νομίζω ότι το φιλμ παραμένει απολαυστικό έναν αιώνα μετά (το συνειδητοποιείτε;). Περιέχει μια σειρά από έξυπνα γκαγκς (σ᾽αυτά στηρίζοινταν άλλωστε οι περισσότερες από αυτές τις κωμωδίες), τα οποία μάλιστα, επειδή εδώ κινδυνεύει διαρκώς η ίδια η ζωή του ήρωα, δημιουργούν μονίμως σασπένς, μετατρέπονας έτσι την ταινία σε ένα είδος πρωτόγονου κωμικού θρίλερ. Σύντομο και διασκεδαστικό!

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker