Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2022

"EXILED" Ή Η ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠ' ΟΛΑ

 


Ο Johnnie To είναι από τους γνωστότερους και παραγωγικότερους σκηνοθέτες (και παραγωγούς) του Χονγκ Κονγκ. Έχω δει μία πολύ καλή ταινία του (Running out of Time) και μία που δεν βλέπεται (Heroic Trio). Ευτυχώς βρήκα το "Exiled" (Fong Juk ο πρωτότυπος τίτλος) του 2006 πολύ καλό.

Φυσικά έχουμε μια ακόμα ταινία με γκάνγκστερς (διαρκής εμμονή του απωανατολίτικου κινηματογράφου). Βρισκόμαστε στα 1998 όταν το Μακάο, πορτογαλική αποικία ως τότε, ετοιμάζεται να περάσει στα χέρια της Κίνας. Μέσα στο χάος και τη βιασύνη που επικρατεί (όποιος προλάβει να τα αρπάξει) δύο σκληροί εκτελεστές φτάνουν στο σπίτι ενός πρώην συντρόφου τους, που θέλει να αποσυρθεί και να ζήσει ήσυχα με την οικογένειά του, με εντολή να τον σκοτώσουν. Ταυτόχρονα φτάνουν εκεί άλλοι δύο γκάνγκστερς, της ίδιας πάντα συμμορίας, για να τον προστατέψουν. Τι θα γίνει όταν συναντηθούν και οι πέντε πρώην σύντροφοι και πώς θα αντιδράσει το πανίσχυρο καρτέλ που ελέγχει τα πάντα και δίνει τις εντολές;

Η ταινία, γεμάτη δράση δεξιοτεχνικά γυρισμένη, όπως συνηθίζεται στο σινεμά του Χονγκ Κονγκ, κρατά βεβαίως τον θεατή και δημιουργεί διαρκές σασπένς. Περισσότερο όμως μου άρεσαν οι ψυχολογικές καταστάσεις των ηρώων, τα διλήμματα και οι αντιφάσεις / αποφάσεις τους. Τελικά η ταινία αποτελεί πάνω απ' όλα έναν ύμνο στη φιλία και την έννοια της τιμής και γίνεται έτσι ένα είδος κινέζικης "Άγριας Συμμορίας", δηλώνοντας τελικά (ρομαντικά) ότι πέρα και πάνω από το χρήμα υπάρχουν άλλες αξίες. Το φιλμ διαθέτει  χαμηλότονα, δραματικά διαλείμματα, υπάρχουν συγκινητικές σκηνές και ένα ανοιχτό τέλος. Γενικά τη θεώρησα από τα πολύ καλά παραδείγματα του υποείδους των εν Χονγκ Κονγκ γκανγκστερικών ταινιών. 

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker