Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022

ΜΙΑΣ "ΚΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ" ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ

 


Το 2004 ο Pedro Almodovar γυρίζει μια από τις πλέον προσωπικές του ταινίες, την "Κακή Εκπαίδευση" (La Mala Educacion) με τον Gael Garcia Bernal στον έναν από τους βασικούς ρόλους. Προσωπική κυρίως επειδή, όπως ο ίδιος έχει πει, είχε υποστεί κακοποίηση ως μαθητής από παπά - δάσκαλό του.

Σε ένα καθολικό σχολείο δύο αγόρια ερωτεύονται. Ωστόσο ο δάσκαλός τους και παπάς, που είναι ξεκάθαρα ο "κακός" (δώστε βάση στα εισαγωγικά) της ταινίας θα επέμβει βάναυσα, θα τους αναγκάσει να χωρίσουν... και θα καρπωθεί ο ίδιος τη λεία του. Πολλά χρόνια μετά ο ένας από τα δύο παιδιά, διάσημος σκηνοθέτης πλέον, θα ξαναβρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την παλιά εκείνη ιστορία και τους πρωταγωνιστές της.

Ο Almodovar θα βγάλει στο φιλμ αυτό όλο το μένος του για την καθολική εκκλησία και ιδιαίτερα για το απαράδεκτο του να εμπιστεύεται η πολιτεία μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών στα χέρια παπάδων. Ταυτόχρονα δείχνει το πόσο τραυματική μπορεί να είναι μια τέτοια ιστορία για τον ψυχισμό ενός παιδιού, πώς είναι δυνατόν να τον ακολουθεί κυριολεκτικά σε όλη του τη ζωή. Και βέβαια τη χαρακτήρισα "από τις πλέον προσωπικές" ταινίες του σκηνοθέτη και για άλλους λόγους: Δεν είναι τυχαίο ότι ο ενήλικος πλέον πρωταγωνιστής είναι σκηνοθέτης (alter ego του ίδιου του Almodovar) και το ότι είναι η πιο γκέι ίσως ταινία του σημαντικού δημιουργού (το γκέι στοιχείο υπάρχει σε πολλά φιλμ του, εδώ όμως γίνεται κυρίαρχο, καθώς παρακολουθούμε ερωτικές ιστορίες αποκλειστικά μεταξύ ανδρών, ενώ η γυναίκα, αγαπημένη σε άλλα φιλμ του σκηνοθέτη - που θεωρείται δικαίως "σκηνοθέτης των γυναικών" - εδώ λείπει εντελώς). Επίσης ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η παλιά τραυματική ιστορία στη σύγχρονη εποχή έρχεται στην επιφάνεια με διπλό τρόπο : Τόσο ως ξανα - συνάντηση με τους παλιούς πρωταγωνιστές της, όσο και ως προσπάθεια αναπαράστασής της μέσω της τέχνης, αφού ο ήρωας προσπαθεί να γυρίσει ένα φιλμ με θέμα τα παλιά γεγονότα. Ίσως θέλοντας να ξορκίσει το τραύμα μέσω της τέχνης. Ίσως επίσης - ποιος ξέρει ; - αυτό να επιχειρεί και ο ίδιος ο Almodovar με το φιλμ αυτό...

 

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker