Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2022

"ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ" 'Η ΤΟ ΑΠΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΥ

 


Ο Γιώργος Γούσης είναι σημαντικός δημιουργός κόμικς της νεότερης ελληνικής σκηνής. Να όμως που ξαφνικά, δίχως σπουδές στο χώρο, πιάνει στα χέρια του την κάμερα και γυρίζει το 2021 τα "Μαγνητικά Πεδία", την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας (είχε γυρίσει πριν μια μικρού μήκους).

Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς. Μια γυναίκα περιπλανιέται χωρίς συγκεκριμένο λόγο στη χειμωνιάτικη Κεφαλονιά. Εκεί θα συναντήσει έναν άντρα, που πάει εκεί για ένα σκοπό, αλλά δεν του βγαίνει... Μαζί θα περιπλανηθούν στο νησί, θα ζήσουν διάφορες θετικές και αρνητικές εμπειρίες και θα δεθούν, χωρίς ποτέ η σχέση τους να γίνει ερωτική.

Το χαρακτήρισα ως το "άκρο άωτο" του μινιμαλισμού. Είναι ένα φιλμ φτιαγμένο με ελάχιστα λεφτά (απίστευτα ελάχιστα), γυρισμένο με παλιές μηχανές ή ακόμα και με κινητό τηλέφωνο (!!!), δίχως προσχεδιασμένο σενάριο (οι ηθοποιοί συχνά μιλούν αυτοσχεδιάζοντας), με φωτογραφία που άλλοτε αποκτά κόκκο κι άλλοτε αλλάζει απόχρωση ή θαμπώνει, το τοπίο είναι μουντό και μπανάλ (καμία σχέση με τις εντυπωσιακές ομορφιές του νησιού, το αντίθετο μάλιστα) κλπ. Κι όμως η ταινία διαθέτει συναίσθημα, διαθέτει ένα είδος τρέλας, μια υφέρπουσα μελαγχολία και συγκίνηση, κάποιες απίθανες καταστάσεις... και γενικά είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή, στην ανάγκη των ανθρώπων να έρθουν κοντά σε κάποιον άλλο, έστω και τυχαία, έστω και δίχως να τον επιλέξουν. Χάρηκα που βραβεύτηκε και πήγε καλά εισπρακτικά, κάνοντας την έκπληξη!

Αν δεν αντέχετε το πολύ μίνιμαλ στοιχείο σε όλα τα επίπεδα μην πάτε. Ωστόσο αυτό που κυριαρχεί σε όποιον τη δει είναι, τελικά, μια θετική διάθεση. Στο κάτω - κάτω καλό είναι να πάρετε ένα μάθημα για το πώς γίνεται μια συμπαθητική ταινία κυριολεκτικά με το τίποτα.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker