Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2022

ΕΝΑ "ΘΑΥΜΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

 


Η Ρουμανία εξακολουθεί να βγάζει καλές ταινίες. Όχι ίσως με τη συχνότητα που το έκανε μερικά χρόνια πριν, αλλά εξακολουθεί. Το "Θαύμα" (2021) του Bogdan George Apetri είναι μια από αυτές.

Μια νεαρή και όμορφη καλόγρια φεύγει από το μοναστήρι για μια μέρα για κάποια προσωπική δουλειά στην πόλη (αλλάζει μάλιστα τα ράσα και "μεταμφιέζεται" σε κοινό πολίτη). Στην επιστροφή στο μοναστήρι θα πέσει θύμα επίθεσης και θα μεταφερθεί ετοιμοθάνατη στο νοσοκομείο. Ένας αστυνομικός προσπαθεί να διελευκάνει την υπόθεση.

Εμείς; ξέρουμε από την αρχή τον ένοχο (ή μάλλον από κάπου στο 1/3 της ταινίας). Το θέμα είναι πώς δρουν όλοι (ο αστυνομικός, ο πιθανότατος ένοχος, οι καλόγριες, οι μάρτυρες...). Η ταινία δημιουργεί μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, ένα είδος περιρρέουσας μιζέριας, δείχνοντας μια διχασμένη χώρα: Από τη μία θέλουμε να είμαστε Δύση, από την άλλη είμαστε προσκολλημένοι σε μια αρτηριοσκληρωτική εκκλησία και σε ένα συντηρητικότατο κοινωνικό περίγυρο, γεμάτο μυστικά και ηλίθιες εμμονές. Και ταυτόχρονα υπάρχει και το διεφθαρμένο σύστημα, που το νοιάζει μόνο από πού θα τα πάρει.

Οι αργοί ρυθμοί νομίζω ότι ταιριάζουν με την αποπνικτική κατάσταση, μυστικά αποκαλύπτονται σιγά - σιγά, και οδεύουμε έτσι προς το τέλος. Όπου μας τα χαλάει, καθώς, εντελώς απροειδοποίητα και άγαρμπα, εισβάλλει το μεταφυσικό στοιχείο, αλλάζοντας τη ροή των πραγμάτων. Δεν μου άρεσε αυτό, μου άρεσε όμως η υπόλοιπη ταινία. 

ΥΓ: Αυστηρά για όσους δεν είναι εθισμένοι στο σύγχρονο βαβουριάρικο Χόλιγουντ και μόνο σ' αυτό.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker