Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022

"Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

 


"Η Νύχτα της Φωτιάς" (La Noche del Fuego) είναι μια μεξικάνικη ταινία που γύρισε το 2021 η πρωτοεμφανιζόμενη Tatiana Huezo. Τη βρήκα αξιόλογη.

Σε φτωχό, ορεινό χωριό του Μεξικού τρεις έφηβες φίλες βιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα. Όχι  λόγω της φτώχειας (υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα), αλλά λόγω των συνεχών απειλών που τρομοκρατούν την απομονωμένη περιοχή, κινδύνων που κυριολεκτικά επικρέμονται ως "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από τα κεφάλια τους : Οι στρατοί των ναρκέμπορων κυρίως, αλλά και ο τακτικός στρατός που τους πολεμά.

Ναι, έχει το ντοκιμαντερίστικο στοιχείο που συνήθως διαθέτουν ταινίες αυτού του είδους, αλλά το συγκεκριμένο φιλμ σε καμία περίπτωση δε μένει σ' αυτό. Αντίθετα, διαθέτει ποίηση και λυρισμό που συνυπάρχουν με τη συνεχή ατμόσφαιρα άγχους και απειλής. Ερωτικά σκιρτήματα της εφηβείας, σχολείο, παιχνίδια σε μια σχεδόν παρθένα φύση, αλλά συγχρόνως και κατάδειξη των οικογενειακών προβλημάτων (η μόνη μητέρα) και του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος. Όπως όμως είπα και πριν τον βασικότερο ρόλο στο φιλμ παίζει η διαρκής και πανταχού παρούσα ατμόσφαιρα απειλής, ο διαρκής φόβος της βίας που δηλητηριάζει κάθε καθημερινή χαρά και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει ανεξέλεγκτα. Η σκηνοθέτης κρατά το "κακό" εκτός πλάνου, κάνοντάς το έτσι απειλητικότερο και τρομακτικότερο. Το τέλος θα είναι πικρό...

Από τις ενδιαφέρουσες πρόσφατες ταινίες. Σε πραγματολογικό επίπεδο μάλιστα, μένουμε έκπληκτοι συνειδητοποιώντας για μια ακόμα φορά το πόσοι άνθρωποι, σε πόσα μέρη του πλανήτη, ζουν όχι ακριβώς φτωχικά (μ' αυτό τα βγάζουν πέρα κουτσά - στραβά), αλλά κάτω από διαρκή τρόμο, απειλή, πόσο εκτεθειμένοι είναι στη βία (δίχως καθόλου να φταίνε) που ξεσπά κάθε λίγο πάνω τους αμείλικτη. 

Δίκαια η ταινία βραβεύτηκε σε διάφορα φεστιβάλ.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker