Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2018

"OVERLORD": ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΖΟΜΠΙ!

Το "Overlord" του 2018 είναι η 2η μεγάλου μήκους του Julius Avery και είναι μια ταινία που συνδυάζει τον τρόμο με το πολεμικό φιλμ.
Μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών στο Β' παγκόσμιο πέφτουν με αλεξίπτωτα στα μετόπισθεν των γερμανών, σε ένα χωριό της Γαλλίας, τη μέρα της απόβασης στη Νορμανδία, για να καταστρέψουν ένα γρμανικό οχυρό μεγάλης σημασίας. Ωστόσο σύντομα θα ανακαλύψουν ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί. Οι ναζί κάνουν πειράματα σε ντόπιους και αιχμαλώτους, μετατρέποντάς τους σε... απέθαντους υπερπολεμιστές.
Η ταινία ξεκινά σαν καθαρά πολεμική, με δράση και μάχες, για να μεταβληθεί σε απόλυτο φιλμ τρόμου, με αρκετό σπλάτερ, όταν ανακαλύπτεται η αλήθεια. Κρατούνται ευλαβικά τα βασικά συστατικά (κλισέ αν θέλετε) και των δύο ειδών και συμβαίνουν κάμποσες απιθανότητες. Ωστόσο στην περίπτωσή μας και πολύ καλογυρισμένο είναι το φιλμ και τα συστατικά αναμειγνύονται με σωστό τρόπο, οπότε, αφήνοντας κατά μέρος τις περί κλισέ παρατηρήσεις, πραγματικά το ευχαριστήθηκα. Με λίγα λόγια, για μένα τουλάχιστον, η προσπάθεια του δημιουργού για ακομπλεξάριστο ανακάτωμα ειδών και συνειδητό άφημα στις πεπατημένες που αναφέραμε πριν, λειτούργησε μια χαρά.
Συνίσταται ως καθαρή διασκέδαση για τους φίλους του είδους (του τρόμου εννοώ). Οι υπόλοιποι φοβάμαι ότι δεν θα το ευχαριστηθούν και τόσο. Να θυμάστε απλώς ότι εδώ τα στάνταρ πολεμικού και τρόμου διατηρούνται και η ταινία δεν πρωτοτυπεί. Κυλά όμως πολύ ευχάριστα. Στο κάτω - κάτω στην εποχή μας μια (ακόμα) ταινία με πάνκακους ναζί έχει καταντήσει να είναι και χρήσιμη, αφού, έστω με τον καρικατουρίστικο τρόπο της, μας θυμίζει τι υπήρξαν αυτοί.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker