Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2018

ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΣΤΟ "GATEWAY"

To "Gateway" (γνωστό και ως "Alpha Gateway") είναι ένα αυστραλέζικο φιλμ επιστημονικής φαντασίας που γύρισε το 2018 ο (άγνωστός μου) John V. Soto.
Μια επιστήμονας πειραματίζεται με έναν συνάδελφό της με την τηλεμεταφορά της ύλης και, από λάθος, ανοίγουν μια πύλη που οδηγεί σε παράλληλα σύμπαντα. Το πρώτο απ' αυτά είναι ένα σύμπαν που μοιάζει φαινομενικά με το δικό μας, περιέχει τους ίδιους ανθρώπους (άρα και ένα αντίγραφιο του εαυτού μας) αλλά... δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Όταν η γυναίκα θα χάσει σε ατύχημα τον αγαπημένο της σύζυγό της, θα αποφασίσει να μπει η ίδια στο παράλληλο σύμπαν και να μεταφέρει το εκεί αντίγραφο του συζύγου στον δικό μας κόσμο. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι τόσο ειδυλιακά όπως αρχικά φαίνονται. Σύντομα κάτι θα αρχίσει να μην πάει και τόσο καλά...
Τα παράλληλα σύμπαντα - των οποίων η ύπαρξη, κατά τον Χόκινγκς τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποκλειστεί - είναι ιδέα που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά στην επιστημονική φαντασία. Εδώ έχουμε μια ταινία δίχως πολλά πολλά εφέ, που βασίζεται κυρίως στο αρκετά ευρηματικό της σενάριο. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα θα μετατραπεί σε αγωνιώδες θρίλερ, που λίγο απέχει απο το να χαρακτηριστεί ταινία τρόμου. Καλή ηθοποιία από την επίσης άγνωστή μου πρωταγωνίστρια, καλή ιδέα και, τελικά αρκετά συμπαθητικά συνολικά αποτελέσματα, συνθέτουν ένα φιλμ που, δίχως να καθόλου να βασίζεται στον οπτικό εντυπωσιασμό και δίχως να είναι κάποιο αριστούργημα, παρακολουθείται με ενδιαφέρον και, νομίζω, κάθε άλλο παρά κουράζει. Ο ταλαιπωρημένος χώρος της ΕΦ, που κατακλύζεται από κούφια ψηφιακά εφέ και νομίζει ότι από μόνα τους αυτά κάνουν την καλή ταινία, έχει νομίζω ανάγκη από τέτοια μικρά φιλμ, των οποίων το ενδιαφέρον έγκειται στις ιδέες των δημιουργών της. Οι οποίες, βεβαίως, αντέχουν πολύ πιο πολύ από την καθαρά οπτική μας δίψα.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους ψαγμένες ταινίες επ. φαντασίας κι αφού γράφεις καλά λόγια θα την δω κιόλας απόψε. Το “Coherence” το έχεις δει; Αν όχι, δες το οπωσδήποτε. Πρόκειται για μια εξαιρετική mindfucking ταινία που κινείται σε ανάλογα μονοπάτια με αυτήν εδώ. Όσο λιγότερα ξέρεις τόσο το καλύτερο. Πρόκειται για φοβερή κινηματογραφική εμπειρία.

Νοεμβρίου 15, 2018 11:32 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Ευχαριστώ. Θατο ψάξω.

Νοεμβρίου 15, 2018 3:28 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker