Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2018

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΤΟ "ΕΒΕΡΕΣΤ"

Ο παντός καιρού διεθνής εδώ και χρόνια ισλανδός σκηνοθέτης Baltasar Kormakur γυρίζει το 2015 το δραματικό "Έβερεστ", βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Το φιλμ αφηγείται την προσπάθεια μιας ομάδας ορειβατών και των επαγγελματιών οδηγών τους να κατακτήσουν (και αυτοί) την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Ωστόσο σε μια εν γνώσει τους επικίνδυνη επιχείρηση, πολλά θα πάνε στραβά και οι απώλειες θα αρχισουν να αυξάνονται επικίδυνα.
Το φιλμ είναι διαπραγματευμένο σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, δείχνοντάς μας με τι έχουν να κάνουν άνθρωποι που επιχειρούν παρόμοια τολμήματα. Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, πόσο εύθραυστη είναι η όλη προσπάθεια, πόσο κοντά στο χαμό βρίσκονται. Κάποιοι χαρακτήρες θα σκιτσαριστούν, άλλοι συμπαθείς άλλοι λιγότερο. Ωστόσο το φιλμ δεν επικεντρώνεται σ' αυτό. Στο φιλμ δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση "καλοί" ή "κακοί". Απλώς διάφοροι ανθρώπινοι τύποι και, μερικές φορές, τα κίνητρά τους για να διακινδυνεύσουν κάτι τέτοιο. Είπαμε: Η ταινία θέλει να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται - αν και το μελό νομίζω ότι παρεισφρύει αρκετά.
Και βέβαια το βασικό ερώτημα παραμένει: Γιατί το κάνουν; Γιατί παίζουν τη ζωή τους κυριολεκτικά κορώνα - γράμματα, και μάλιστα πληρώνοντας τεράστια ποσά (η όλη αποστολή για έναν "τουρίστα" υποψήφιο για το Έβερεστ κρατά μήνες). Το ερώτημα παραμένει μάλλον αναπάντητο: Είναι η πλήξη από την πεζή καθημερινότητα; Είναι ένα είδος ηρωισμού (ή εγωισμού) του στιλ "να πετύχω αυτό που απειροελάχιστοι σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας έχουν πετύχει"; Είναι ένας σκοπός ζωής που πασχίζεις να επιτύχεις πάσει θυσία; Δεν ξέρω. Αν δείτε στην ταινία τις πραγματικές συνθήκες και τις πραγματικές κακουχίες στις οποίες υποβάλλονται, μάλλον κι εσείς θα απορήσετε.
Ενδιαφέρον αν σας ενδιαφέρουν τα "extreme sports" (των οποίων η κορωνίδα, υποθέτω, είναι να κατακτήσεις το Έβερεστ). Αν επίσης σας ενδιαφέρει η πραγματικά επικίνδυνη ορειβασία. Και εκτιμώ την προσπάθεια ρεαλισμού (παρά το μελό, επαναλαμβάνω). Δεν ενθουσιάστηκα πάντως. Από ένα σημείο και μετά το μόνο που με ενδιέφερε ήταν ποιοι θα επιβιώσουν και ποιοι θα χαθούν.
ΥΓ: Εντυπωσιακό πάντως το καστ των μικρότερων ρόλων: Κίρα Νάιτλι, Τζος Μπρόλιν, Τζέικ Γκίλενχααλ, Έμιλι Γουάτσον...

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker