Κυριακή, Νοεμβρίου 18, 2018

"ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ" Ή ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΑΖΙ ΔΥΟ "ΓΙΓΑΝΤΕΣ";

Το "Σχέδιο Απόδρασης" (Escape Plan) γυρίστηκε το 2013 από τον σουηδό Mikael Hafstrom και, δεν μου το βγάζετε από το μυαλό, δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να παίξουν μαζί οι "σούπερ" Σιλβέστερ Σταλόνε και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (και ο Σαμ Νιλ).
Ο Σιλβέστερ λοιπόν είναι ειδικός στις αποδράσεις από φυλακές ασφαλείας. Καμία σχέση όμως με κάτι σαν τον Πεταλούδα. Αυτόν τον πληρωνουν, μπαίνει επίτηδες φυλακή, καθεται εκεί κάποιον καιρό και τελικά αποδρά, και έτσι υποδεικνύει στους χρηματοδότες του τα τρωτά σημεία των σωφρωνιστικών ιδρυμάτων (!). Έχει μάλιστα γράψει και πολύτιμο βιβλίο επί του θέματος. Όταν η αμερικάνικη κυβερνηση (ή η CIA) τον πείθουν να μπει σε μία σούπερ ασφαλή φυλακή, ειδική για τρομοκράτες και πολύ, μα πολύ "βαριούς" κρατούμενους, για την οποία όχι μόνο ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται, αλλά και οι πάντες (εκτός των πολύ μέσα στην κυβέρνηση) γνωρίζουν την (παράνομη) ύπαρξή της, θα τα βρει σκούρα. Συγκρατούμενός του όμως εκεί θα είναι ο Άρνολντ. Τι μπορεί να συμβεί αν οι δυο τους συνεργαστούν;
Η ταινία ανήκει στην κατηγορία του "αυτό δεν γίνεται με τίποτα". Οι αναληθοφάνειες και οι απιθανότητες διαδέχονται η μία την άλλη ταχύτατα. Υπάρχουν μερικές καλές ιδέες (η θέση της φυλακής π.χ.) και κάποια στοιχεία που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά μέχρι εκεί. Αν πάντως αφεθείτε να δείτε δίχως πολλή - πολλή σκέψη το φιλμ, ίσως και να διασκεδάσετε (αν και δεν είμαι σίγουρος). Πάντως αυτό που κάνει εντύπωση είναι η σαφής θέση της ταινίας εναντίον της ύπαρξης τέτοιων μυστικών φυλακών (κάτι σαν εντελώς μυστικό Γκουαντανάμο, ας πούμε). Οι απόλυτοι "κακοί" εδώ είναι οι δεσμοφύλακες και ο διευθυντής της και φτάνουμε να συμπαθούμε ακόμα και τους ισλαμιστές κρατούμενους περισσότερο από τους φρουρούς της τάξης! Κάτι είναι κι αυτό τέλος πάντων. Κατά τα άλλα, μην το πάρετε σοβαρά. Καθόλου σοβαρά θα έλεγα.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker