Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Η ΚΙΝΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΤΙΣ "ΣΤΑΧΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ"

Ο κινέζος βραβευμένος σκηνοθέτης Zhangke Jia γυρίζει τις "Στάχτες μιας Αγάπης" το 2018 και, για μια ακομα φορά, ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν στη χώρα του, που αλλλάζει ραγδαία.
Η ταινία παρακολουθεί τους ήρωές της σε ένα διάστημα 15 περίπου χρόνων. Το ερωτευμένο ζευγάρι των πρωταγωνιστών ανήκει στο χώρο του υπόκοσμου, σε μια συμμορία μικροακακοποιών, στην οποία εκείνος είναι αρχηγός. Όταν δέχεται δολοφονική επίθεση από αντίπαλη συμμορία, σώζεται χάρη στη γενναία επέμβαση της αγαπημένης του, η οποία, στη συνέχεια, τα παίρνει όλα πάνω της και καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή. Όταν βγαίνει όλα έχουν αλλάξει. Οι παλιοί της "αδελφοί" της συμμορίας είναι πλέον νόμιμοι επιχειρηματίες, ενώ εκείνος έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του.
Μέσα από αυτή την ιστορία αγάπης (και αυτοθυσίας) ο σκηνοθέτης παρακολουθεί με αγωνία τις συνεχείς αλλαγές στη χώρα του, το ραγδαίο πέρασμα σε έναν παράξενο, κεκαλυμμένο, αδηφάγο καπιταλισμό - αν και οι επίσημες λέξεις που χρησιμοποιούνται από την πολιτεία παραμένουν μαρξιστικές. Ταυτόχρονα μελετά την ιδιάιτερη ηθική των συμμοριών και την αλληλεγγύη των μελών τους, πράγματα που κι αυτά χάνονται βαθμιαία με το νέο καθεστώς. Οι αλλαγές λοιπόν (πολλές απ' αυτές βγάζουν την αχανή χώρα από την απομόνωσή της και τη βάζουν στο κλίμα της νέας, σύγχρονης εποχής), αλλά κυρίως το τίμημά τους. Ναι, πολλές από τις αλλαγές μοιάζουν απαραίτητες. Το τίμημα όμως είναι ενίοτε βαρύ - έστω και σε ηθικό επίπεδο (αν και όχι μόνο).
Το φιλμ έχει ενδιαφέρον - και σε πραγματολογικό συν τοις άλλοις επίπεδο - ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Ίσως να με κούρασε λιγάκι. Ωστόσο δεν το απορρίπτω. Και το συνιστώ ιδιαίτερα σε όσους ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, που, αργά ή γρήγορα, θα επηρεάσουν όλους μας. Και τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ηθική των κατοίκων της.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker