Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2018

ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΣ "HARPER"

O Jack Smight (1925-2003) υπήρξε κυρίως τηλεοπτικός σκηνοθέτης. Οι επιδόσεις του στη δεκαετία περίπου που ασχολήθηκε με το σινεμά δεν θα χαρακτηρίζονταν από κανέναν αξιοζήλευτες, ωστόσο το 1966 γύρισε ένα καλό, κατά τη γνώμη μου, νεο-νουάρ, το "Harper" (στην Ελλάδα είχε έναν παντελώς ηλίθιο και άσχετο τίτλο, κάτι με FBI και κάποιον Φάκελο, τα οποία ουδεμία απολύτως σχέση έχεουν με το φιλμ). Φιλμ με λαμπρό καστ με επικεφαλής στο ρόλο του ομώνυμου ντετέκτιβ τον Πολ Νιούμαν, αλλά και τους Λορίν Μπακόλ, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Τζάνετ Λι και Σέλεϊ Γουίντερς.
Ο Χάρπερ είναι ένας "κουλ" ντετέκτιβ που προσλαμβάνεται από μία πλούσια σύζυγο για να ανακαλύψει τους απαγωγείς (κατά πάσα πιθανότητα) του εξαφανισμένου εκατομμυριούχου άντρα της. Αμέσως θα αντιληφτεί ότι η σύζυγος κάθε άλλο παρά συμπαθεί τον πιθανό απαχθέντα, ότι βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τη θετή κόρη της (κόρη του εξαφανισθέντος από άλλο γάμο), ότι ο γοητευτικός σωφέρ δεν ξέρουμε τι ρόλο ακριβώς παίζει... και πολλά άλλα τέτοια. Και οσο προχωρά το φιλμ η ιστορία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, ενώ οι ύποπτοι πληθαίνουν.
Ακολουθώντας τα χνάρια του κλασικού νουάρ (μόνο που αυτό εδώ είναι έγχρωμο), η ταινία διαθέτει τον κλασικό κυνικό, μοναχικό ντετέκτιβ, τις επικίνδυνες γυναίκες, τις θανατερές ατάκες, την περίπλοκη ίντριγκα... όλα δηλαδή τα τυπικά γνωρίσματα του είδους. Και, φυσικά, την κριτική ματιά στον πολύ βρώμικο κόσμο του πλούτου, ο οποίος τις περισσότερες φορές στηρίζεται στο έγκλημα ή την απάτη. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του, όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία, είναι ότι όλοι, μα όλοι οι χαρακτήρες (του ίδιου του ήρωα συμπεριλαμβανομένου, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τη συμπεριφορά του στις γυναίκες) είναι αρνητικοί περισσότερο ή λιγότερο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (για να μη χαρακτηρίσουμε μερικούς καθάρματα). Έτσι, ενώ το φιλμ βλέπεται ευχάριστα, καταγράφει συγχρόνως έναν κάθε άλλο παρά αγγελικό κόσμο.
Δίχως να το χαρακτήριζω από τα αριστουργήματα του είδους, το απόλαυσα και δεν κουράστηκα καθόλου. Κάθε άλλο μάλιστα.
ΥΓ: Στη δεκαετία του 70 γυρίστηκε και 2ο φιλμ με τον Χάρπερ και τον Πολ Νιούμαν και πάλι.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker