Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2018

Ο "NED KELLY" ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΦΩΡΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

O Ned Kelly είναι υπαρκτό πρόσωπο (1854-1880) και κάτι σαν ήρωας για τους αυστραλούς. Η σύντομη ζωή του έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στο σινεμά, από την εποχή του βωβού ακόμα. Το 2003 ο (αυστραλός βεβαίως) Gregor Jordan γυρίζει το ομώνυμο φιλμ με ένα καστ από γνωστούς ηθοποιούς (Χιθ Λέτζερ, Ορλάντο Μπλουμ, Νάομι Γουότς, Τζέφρι Ρας κλπ.)
Ο νεαρός Κέλι, φτωχός αυστραλός αγρότης ιρλανδικής καταγωγής, αν και έχει διακριθεί για το θάρρος του ήδη από παιδί και είναι σε όλους αγαπητός, κατηγορείται άδικα από τη μισητή βικτωριανή αστυνομία - η Αυστραλία ανήκει τότε στη Βρετανική αυτοκρατορία. Σημειωτέον ότι την πληρώνει, άνευ λόγου, και η μητέρα του, η οποία φυλακίζεται, καθώς και ολόκληρη η οικογένειά του. Διαφεύγει τη σύλληψη και έτσι, από τη μία μέρα στην άλλη, μετατρέπεται σε παράνομο, μαζί με τη "συμμορία" του (4 άτομα εκ των οποίων το ένα ένας από τους αδελφούς του). Ο φόνος 3 αστυνομικών θα τον κάνει τον πλέον καταζητούμενο "κακοποιό" στον κόσμο την εποχή εκείνη. Στο μεταξύ ο Κέλι αποκτά πολιτική συνείδηση, μιλά για καλύτερη απονομή δικαιοσύνης και προστασία κατά των αδικιών και γίνεται ένα είδος Ρομπέν των Δασών για τους αυστραλούς. Η τελική σύγκρουση με τις πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αργήσει.
Το φιλμ παρουσιάζει την ιστορία του ιδιόρρυθμου αυτού κακοποιού (επαναστάτη για πολλούς) παίρνοντας απροκάλυπτα το μέρος του, θεωρώντας τον κάποιον που, δίχως να το επιδιώξει, γίνεται ήρωας, και επισημαίνει τις απαράδεκτες πρακτικές της αστυνομίας της εποχής. Δεν το βρήκα ακριβώς κακό σαν ταινία, απλώς αρκετά συμβατικό, προβλέψιμο, δίχως εξάρσεις και δίχως το κάτι που θα το κάνει να ξεχωρίσει κινηματογραφικά. Πάντως οι εξαιρετικά δύσκολες, φτωχικές και άδικες συνθήκες ζωής στην Αυστραλία της εποχής καταγράφονται ανάγλυφα.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker