Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2018

Η ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΙΛΙΑ, ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙς ΚΑΙ Η ΜΑΦΙΑ ΣΤΟ "BROOKLYN RULES"

Ο Michael Corrente είναι αμερικανός παραγωγός και ενίοτε σκηνοθέτης, δίχως βεβαίως καμιά λαμπρή καριέρα. Το 2007 πάντως γυρίζει το συμπαθητικό, χαμηλότονο "Brooklyn Rules", με θέμα τρεις φίλους που από παιδιά μεγαλώνουν μαζί στο όχι και τόσο αριστοκρατικό Μπρούκλιν.
Η ταινία παρακολουθεί τους ήρωες από παιδιά έως τα 30κάτι τους, κυρίως στη δεκαετία του 80, όταν τα γεγονότα γύρω από τις ζωές τους θα γίνουν δραματικά. Παρακολουθεί τις διαφορές στους χαρακτήρες και τις (επαγγελματικές και άλλες) επιλογές τους, την διαφορετική εξέλιξή τους και τους διαφορετικούς στόχους τους και, κυρίως, τις ποικίλες, πρόθυμες ή απρόθυμες σχέσεις τους με τη Μαφία, η οποία βεβαίως κυριαρχεί και ελέγχει τα πάντα στη γειτονιά. Και, πάνω απ' όλα, μιλά για τη φιλία, η οποία παραμένει ισχυρή όσα κι αν τους συμβούν.
Στο φιλμ, πάντα με σχετικά χαμηλότονο τρόπο, θίγονται και θέματα όπως η ταξική διαφορά των κατοίκων του Μπρούκλιν από άλλες, "καλύτερες" συνοικίες της Νέας Υόρκης, φυσικά το ακανθώδες και μάλλον αδύνατο να λυθεί θέμα της Μαφίας, η προσπάθεια να επιλέξει κανείς ανάμεσα στον "σωστό" και τον εγκληματικό δρόμο στη ζωή (σε τέτοιες περιοχές, στις ΗΠΑ ιδιαίτερα, ο δεύτερος δρόμος είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο). Είπαμε όμως ότι βασικό θέμα είναι η αντρική φιλία - ιδιαίτερα όταν αυτή είναι βαθιά ριζωμένη από τα παιδικά χρόνια - και η ευεργετική επίδρασή της στη ζωή. Τώρα βέβαια, κατά το φιλμ, η φιλία είναι ισχυρότερη από τις (έστω απαράδεκτες) ηθικές επιλογές, αλλά αυτό συμβαίνει συχνά και στην πραγματικότητα. Απλώς εδώ παραμένει ασχολίαστο και δίχως κριτική.
Συμπαθητικό φιλμ, δίχως ωστόσο, νομίζω, να είναι κάτι σπουδαίο.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker