Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2018

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ "OUT OF AFRICA"

Το 1985 ο Sidney Pollack (1934-2008) γυρίζει το ρομαντικό δράμα "Out of Africa" (Πέρα από την Αφρική), με τη Μέριλ Στριπ, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Κλάους Μαρία Μπραντάουερ στους βασικούς ρόλους.
Το φιλμ είναι βασισμένο σε αυτοβιογραφικό βιβλίο της διάσημης δανέζας συγγραφέως Κάρεν Μπλίξεν. Η ηρωίδα λοιπόν (η Κάρεν δηλαδή) παντρεύεται κάπου στη δεκαετία του '10 ένα φίλο της όχι από έρωτα, αλλά περισσότερο για να δραπετεύσει από το ασφυκτικό περιβάλλον της πατρίδας της, και μετακομίζουν στην Αφρική (δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αντίθεση σε όλα τα επίπεδα από το δίπολο Δανία - Κένυα), όπου κατέχει μια φάρμα. Η Κάρεν θα αγαπήσει τη νέα της πατρίδα, θα αποκτήσει καλές σχέσεις με τις εκεί φυλές, στις εκτάσεις που της ανήκουν θα δημιουργηθεί φυτεία καφέ... αλλά ο γάμος σύντομα θα καταρρεύσει. Το σημαντικό όμως είναι ότι θα γνωρίσει έναν κυνηγό με ελευθερο πνεύμα και ανάμεσά τους θα αναπτυχθει ένας παθιασμένος έρωτας με πολλά σκαμπανεβάσματα.
Όπως καταλαβαίνετε ο απόλυτος ρομαντισμός είναι εξ ορισμού εξασφαλισμένος. Τα πάθη, οι συγκινήσεις, οι χωρισμοί... Κι όλα αυτά σε ένα πέρα για πέρα εξωτικό περιβάλλον με λιοντάρια, ελέφαντες και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή σας. Το αφρικάνικο ντεκόρ είναι σίγουρα υποβλητικό - και αρκετά καρτποσταλικό / τουριστικό θα έλεγα, η φωτογραφία και η εικόνα εν γένει απόλυτα προσεγμένες, οι συγκινήσεις πολλές, ο καταιγισμός από Όσκαρ και η εισπρακτική επιτυχία αναμενόμενα. Βέβαια το φιλμ επικεντρώνεται στην προσωπική ιστορία της Μπλίξεν και πολύ λίγα μας λέει για την αποικιοκρατία, τη σχέση των λευκών με τους μαύρους που τους υπηρετούν κλπ. Μόνο για τις σχέσεις της ίδιας της ηρωίδας μ' αυτούς, οι οποίες είναι άψογες και αγαπησιάρικες.
Πέραν αυτών πάντως, αν σας αρέσουν τα χορταστικά (είναι και 161 λεπτά), βαθιά ρομαντικά, εξωτικά και "μεγάλα" φιλμ με τους μεγάλους έρωτες και τις έντονες συγκινήσεις, βρίσκεστε στο στοιχείο σας. Από τα πιο "τέτοια" που γύρισε ποτέ το Χόλιγουντ.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker