Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2018

Η "CANDELARIA", Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΒΑ

Η "Candelaria : Ενα Τραγούδια από την Αβάνα" (2017) είναι μια κουβανέζικη ταινία του Jhonny Hendrix και αφορά τον έρωτα στην τρίτη ηλικία και τη μοίρα της Κούβας σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ιστορίας της.
Αρχές των 90ς η Σοβιετική Ένωση έχει καταρρεύσει και η Αμερική έχει κηρύξει εμπάργκο ενάντια στην Κούβα, η οποία μένει εντελώς αβοήθητη με αποτέλεσμα η φτώχια να καλπάζει. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ερωτευμένο παλιά, αποκτά τυχαία μια βιντεοκάμερα και η ζωή του θα αλλάξει εντελώς. Όχι μόνο, βλέποντας με "άλλο μάτι", μέσα από τον φακό δηλαδή, η ερωτική τους ζωή θα αποκτήσει ξανά πάθος, αλλά και κάποιες προτάσεις που σχετίζονται με την κάμερα θα τους φέρουν μπροστά σε διλήμματα. Όλα αυτά με φόντο μια πάμφτωχη χώρα, όπου ούτε καν το καθημερινό φαγητό είναι εξασφαλισμένο...
Λυρική, τρυφερή, γλυκόπικρη, με εναλλαγές συγκίνησης και ψηγμάτων ευτυχίας, αλλά και με ένα είδος κοινωνικής γενναιότητας, το φιλμ αφήνει μια μελαγχολική διάθεση και, γενικά, μάλλον θετικές εντυπώσεις. Μπορεί άραγε να ξαναζωντανέψει ο έρωτας, ανεξαρτήτως ηλικίας; Και, να ένα σχόλιο, μπορεί μια κάμερα, δηλαδή ο κινηματογράφος, δηλαδή το (ξανα)κοίταγμα της ζωής με άλλο μάτι, να αλλάξει ζωές; Προσωπικά θα εμμείνω και στην κοινωνική / οικονομική εικόνα μιας χώρας που ολισθαινει προς τη φτώχια και την ανέχεια κι όμως αντέχει (προσπαθεί να αντέξει τέλος πάντων) και - καθαρά πολιτικό αυτό - θα τονίσω ότι τα διάφορα εμπάργκο που συχνά ακούμε δεν είναι μόνο "απλοί" εμπορικοί πόλεμοι, αλλά έχουν τραγικές δυνέπειες στις καθημερινές ζωές εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων.
Αν σας αρέσουν οι χαμηλότονες, δίχως μεγάλες εξάρσεις, γεμάτες συναίσθημα ταινίες και ο λυρισμός στο σινεμά, νομίζω ότι θα σας συγκινήσει.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker