Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2022

"ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

 


Τις δεκαετίες του 60 και του 70 το Χόλιγουντ ήξερε να κάνει ταινίες διαμαρτυρίας, "στρατευμένες", πολιτικοποιημένες, ενάντια στο σύστημα τέλος πάντων. Πάντοτε φυσικά στα πλαίσια της αμερικάνικης ανοχής στην όποια αριστερή ματιά και πάντοτε αποσκοπώντας στο να βγάλει κέρδος, οι εξαιρέσεις όμως και οι σκεπτόμενες ταινίες ήταν πολύ περισσότερες από όσες στην εποχή μας, αυτή της καθολικής σχεδόν ισοπέδωσης που επέβαλλαν οι λογιστές και οι μάνατζερ που διοικούν (μιλώ πάντα για το mainstream σινεμά. Εκτός αυτού πολλά παράξενα και αποκλίνοντα υπήρχαν και υπάρχουν).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Σύνδρομο της Κίνας" που γύρισε ο James Bridges (1936-1993) το 1979, με λαμπρό καστ μάλιστα (Τζέιν Φόντα, Τζακ Λέμον, Μάικλ Ντάγκλας). Όπου μία ρεπόρτερ γίνεται τυχαία μάρτυρας σοβαρής βλάβης σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας, βλάβης που αν δεν διορθωνόταν την τελευταία στιγμή θα είχε οδηγήσει σε αμερικάνικο Τσέρνομπιλ (το αυθεντικό Τσέρνομπιλ δεν είχε συμβεί ακόμα, οπότε το φιλμ αποκτά και μια ανατριχιαστική προφητική διάσταση). Τελικά θα ενώσει τις δυνάμεις της με έναν ακτιβιστή υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και, με τη βοήθεια ενός εργαζόμενου, θα ερευνήσουν σε βάθος για να εντοπίσουν τη ρίζα του κακού.

Κλασικό προοδευτικό Χόλιγουντ, με τίμιους δημοσιογράφους που πασχίζουν να βγάλουν στο φως την αλήθεια αψηφώντας κινδύνους και απειλές, διαθέτει ένα ηρωικό μεν, απόλυτα ρεαλιστικό δε ύφος, δεν χαρίζεται σε παράπλευρες ρομαντικές χαριτωμενιές (όχι, η Τζέιν και ο Μάικλ, νέοι και ωραίοι τότε, δεν θα τα φτιάξουν ποτέ κι ούτε καν θα βρουν καιρό να το σκεφτούν) και διαθέτει ένα αισιόδοξο, αλλά με πολλές σκοτεινές πλευρές και ερωτηματικά τέλος, σα να θέλει να μας πει ότι η αλήθεια απαιτεί θυσίες. Αν θέλετε να δείτε ένα είδος χολιγουντιανών φιλμ που σπανίζουν σήμερα ψάξτε το.

ΥΓ: Κάποιοι το θεώρησαν ξεπερασμένο στις μέρες μας. Βεβαίως τα 70ς βαραίνουν πάνω του, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει ξεπερασμένο. Ίσως το ότι δεν διαθέτει εκατοντάδες πλάνα ανά λεπτό, όπως τα βιντεοκλίπ;

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker