Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2022

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ "ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ"

 


Ο "Πόλεμος των Κόσμων", το κλασικό μυθιστόρημα πρώιμης επιστημονικής φαντασίας του H.G. Wells, έχει μεταφερθεί πάμπολλες φορές στην οθόνη. Το 2005 έκανε μια θριαμβευτική "επανεμφάνιση" με την υπερπαραγωγή του Σπίλμπεργκ με τον Τομ Κρουζ. Αυτό το ξέρετε όλοι. Χα! Υπάρχουν κι άλλα. Την ίδια ακριβώς χρονιά υπήρξε ένας ακόμα - φτωχός συγγενής - "Πόλεμος των Κόσμων", που βγήκε μόνο σε βίντεο και όχι στις οθόνες (προφανώς για να κάνει "αρπαχτή" και να κερδίσει κάτι απ' τα απόνερα της υπερπαραγωγής), σκηνοθετημένος από τον David Michael Latt. Ο οποίος δεν είναι τυχαίος: Είναι ο συνιδρυτής της ανεξάρτητης κινηματογραφικής εταιρίας Asylum, που είναι από το 2003 περίπου που η πιο παραγωγική ανεξάρτητη εταιρία του Χόλιγουντ φτιάχνοντας από το 2005 και μετά μία ταινία κάθε 3-4 εβδομάδες - και μάλιστα με κέρδος! Τα φιλμ είναι κυρίως φτηνές παραγωγές τρόμου, ΕΦ κλπ. Ο ίδιος ο Latt έχει σκηνοθετήσει λίγες ταινίες, κυρίως όμως είναι παραγωγός μέχρι σήμερα σε 300 περίπου φιλμ!!! Είναι δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε, ο Roger Corman της εποχής μας.

Αυτά είναι τα περί εταιρίας εντυπωσιακά. Ο συγκεκριμένος "War of the Worlds" είναι βεβαίως φτηνή παραγωγή με επίσης φτηνά εφέ, έχει ως πρωταγωνιστή τον Τόμας Χάουελ και αφηγείται το μακρύ ταξίδι του ήρωα (με τα πόδια) ως την Ουάσινγκτον για να συναντήσει την οικογένειά του που βρίσκεται εκεί εν μέσω άγριας εισβολής εξωγήινων που εξολοθρεύουν το ανθρώπινο είδος. Αφηγείται επίσης τις ποικίλες συναντήσεις του κατά το φριχτό αυτό ταξίδι.

Μην περιμένετε πολλά. Είναι κάτι που έχετε ξαναδεί πολλές φορές. Απλώς θα τονίσω ότι εστιάζει στον ήρωα, ο οποίος δεν είναι καθόλου ηρωικός, είναι ένας απλός άνθρωπος που ξαφνικά βρέθηκε στα πολύ δύσκολα, θίγει την παράνοια που επικρατεί βάζοντας στη σκηνή έναν ημιπαρανοϊκό στρατόκαυλο δικτατορίσκο που αρπάζει την ευκαιρία για εξουσία, αλλά και τη συχνή αναφορά στο θέμα της θρησκείας, που βρήκα ενδιαφέρουσα: Βασικός δεύτερος ρόλος είναι ένας πολύ πιστός παπάς, που ο ήρωας συναντά τυχαία στο δρόμο του και ταξιδεύουν μαζί, ο οποίος σταδιακά χάνει την πίστη του στο θεό καθώς αντικρίζει όλη αυτή την κόλαση γύρω του. Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της ταινίας είναι η σταδιακή κατάρρευση του χαρακτήρα αυτού. Αυτά τα λίγα.




Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker