Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2022

ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΙΣ "ΥΠΟΨΙΕΣ"


 Το 1941 ο Alfred Hitchcock (1899-1980) γυρίζει τις "Υποψίες" (Suspicion), από τις ανάλαφρες σχετικά ταινίες του, με τους Κάρι Γκραντ και Τζόαν Φοντέιν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μία (σχετικά μεγάλη για την εποχή) εύπορη και ντροπαλή κοπέλα ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται έναν γοητευτικό, αλλά μάλλον τυχοδιώκτη τύπο, ο οποίος την πείθει για τον έρωτά του γι' αυτήν. Σύντομα όμως ο έρωτας της κοπέλας θα μετατραπεί σε δηλητηριώδεις υποψίες για το χειρότερο...

Πάνω από το μισό φιλμ είναι ουσιαστικά μια συμπαθητική κομεντί. Μετά τα μισά εμφανίζεται το περίφημο χιτσκοκικό σασπένς, καθώς να πράγματα αρχίζουν να μην είναι όπως ακριβώς φαίνονται. Έχουμε άλλωστε και έναν ύποπτο θάνατο... Οπότε ναι, υπάρχει και το χιούμορ και το σασπένς και η τελική ανατροπή - τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Χίτσκοκ δηλαδή. Εξ άλλου η ταινία είναι από τις αρκετά γνωστές του. Ωστόσο προσωπικά δεν τη θεωρώ από τα αριστουργήματα του μεγάλου δημιουργού. Τη βρίσκω κάπως "χλιαρή", αν και υπάρχουν οι απολαυστικές παρουσίες των πρωταγωνιστών. Όχι, δεν είναι κακό, δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλώς δεν το θεωρώ από τα καλύτερά του. Πάντως νομίζω ότι σαφώς βλέπεται ευχάριστα, όπως πάντοτε άλλωστε. Προσέξτε όμως: Ο Χίτσκοκ ήδη από αυτή την "αρχαία" όσον αφορά τα ήθη εποχή μπορεί να δικαιώνει έναν ουσιαστικά απατεώνα (και απίστευτο καταφερτζή), κάνοντάς τον συμπαθή στα μάτια του θεατή.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker