Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2022

"COLD SKIN": Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ

 


Ο Xavier Gens είναι γάλλος. Η γλώσσα και οι βασικοί ηθοποιοί είναι βρετανοί και η παραγωγή ισπανική και κάποιων άλλων χωρών. Αυτά για το "Cold Skin" του 2017. Πρόκειται για φιλμ τρόμου και επιστημονικής φαντασίας και το θεωρώ από τα καλά των τελευταίων χρόνων.

Στην αρχή του ξεσπάσματος του Α' παγκόσμιου ένας παρατηρητής καιρού (που πραγματοποιεί επίσημες μελέτες για τον καιρό) φτάνει σε απομονωμένο νησί στο πουθενά. Εκεί θα πρέπει να ζήσει ένα χρόνο, μέχρι να έλθει ο αντικαταστάτης του. Ο μοναδικός άλλος κάτοικος του νησιού είναι ένας μοναχικός, μισάνθρωπος και μάλλον ημίτρελος φαροφύλακας. Από την πρώτη κιόλας νύχτα ο τρόμος θα αρχίσει καθώς θα ξεκινήσουν κάποιες επίμονες επιθέσεις...

Σκεπτόμενο φιλμ φαντασίας με καλές ηθοποιίες και υποβλητικό, μινιμαλιστικό σκηνικό, θέτει θέματα σχέσεων εξουσίας ανάμεσα σε δύο μοναχικούς ανθρώπους, θέματα διαφορετικότητας και αντιμετώπισής της - θα το καταλάβετε αυτό μετά τη μέση της ταινίας - και δημιουργεί μία εκ των πραγμάτων κλειστοφοβική ατμόσφαιρα (με την έννοια ότι ουδείς μπορεί να διαφύγει από ένα νησί στη μέση του πουθενά). Αν προσθέσετε την συχνά υποβλητική φωτογραφία, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως καλή ταινία του είδους. Δίχως φυσικά να γνωρίζω κάτι τέτοιο, το φιλμ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί την έμπνευση για τον μεταγενέστερο "Φάρο" του Eggers.


Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker