Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2022

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ "ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΛΙΝ ΚΟΛΛΙΝΣ";

 


Να ένα πρωτότυπο γαλλικό ψυχολογικό θρίλερ: "Το Μυστικό της Μαντλίν Κολλίνς" (Madeleine Collins) του 2021 γυρίστηκε από τον Antoine Barraud και διαθέτει ως πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Βιρζινί Εφιρά, που σίγουρα στο μέλλον θα ακούσουμε πολύ περισσότερα γι' αυτήν.

Μια γυναίκα ζει (κρυφή) διπλή ζωή: Είναι παντρεμένη με δύο άντρες σε Γαλλία και Ελβετία και έχει παιδιά και με τους δύο. Επειδή είναι διερμηνέας / μεταφράστρια ταξιδεύει συχνότατα στο εξωτερικό σε συνέδρια κλπ., οπότε δικαιολογεί σε κάθε σύζυγο τους λόγους των συνεχών απουσιών της. Ώσπου, επειδή όλα έχουν κάποιο όριο, κάποια στιγμή ο έλεγχος της πολύπλοκης αυτής κατάστασης αρχίζει να χάνεται...

Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο είδος φεμινισμού, με την έννοια ότι αυτοί με "διπλές ταυτότητες" (δεν μιλώ για κατασκόπους, αλλά για κοινωνικά φιλμ, με "κανονικούς" ανθρώπους) είναι συνήθως άντρες. Εδώ τα πάντα αντιστρέφονται, αφού ο παράδοξος βασικός χαρακτήρας είναι γυναίκα. Διαρκές σασπένς, το οποίο βεβαίως έχει να κάνει με το πώς και αν η ίδια θα καταφέρει να διαχειριστεί την ιδιόρρυθμη κατάστασή της, πρωτότυπη ιστορία, μια αποκάλυψη στο τέλος που εξηγεί κάποια πράγματα (και δένει με την αινιγματική πρώτη σκηνή της ταινίας) και, πάνω απ' όλα μελέτη ενός παράδοξου χαρακτήρα: Η γυναίκα αυτή απολαμβάνει και τους δύο ρόλους της, αγαπά και τους δύο συζύγους και τα 3 συνολικά παιδιά της, μοιάζει ευτυχισμένη σε αμφότερες τις κοινωνικές συνθήκες που βιώνει, ανάλογα με το με ποιον σύζυγο βρίσκεται, καθώς οι συνθήκες αυτές είναι εντελώς διαφορετικές... Και το μόνο  που μοιάζει να επιθυμεί είναι να την αφήσουν ήσυχη να απολαύσει τη (διπλή) ζωή της.

Καλή και πρωτότυπη ταινία, που μου άρεσε αρκετά.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker