Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022

"NOPE": ΤΑ UFO ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ...

 


Ο Jordan Peele το έκανε πάλι. Στην τρίτη ταινία του ως σκηνοθέτης (είναι και ηθοποιός) με τίτλο "Nope" του 2022 ("Ούτε Καν" στα ελληνικά) παραμένει πιστός στο χώρο του φανταστικού, χρησιμοποιεί κυρίως μαύρους ηθοποιούς (όπως και ο ίδιος) και διαθέτει πρωτότυπες ιδέες, καθώς και πολιτική άποψη.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του από ένα... νόμισμα που πέφτει από τον ουρανό και διαπερνά το κρανίο του, ο γιος μένει μόνος ιδιοκτήτης απομονωμένης και προβληματικής οικονομικά φάρμας εκτροφής αλόγων, τα οποία κυρίως χρησιμοποιούνται σε γυρίσματα ταινιών. Ωστόσο, εκτός των οικονομικών πονοκεφάλων, υπάρχει κάτι στον ουρανό σχεδόν μόνιμα κρυμμένο από σύννεφα...

Είπαμε για την πρωτότυπη ιδέα (θα το καταλάβετε από ένα σημείο και μετά). Το ξεδίπλωμα της ιστορίας προχωρά μάλλον αργά: Αρχικά θα ασχοληθεί με τον ήρωα και τα προβλήματά του και μετά θα προχωρήσουμε για τα καλά στο φανταστικό κομμάτι. Η πολιτική άποψη φαίνεται τόσο συμβολικά (ο θάνατος από νόμισμα) όσο και ρεαλιστικά, από τις καθημερινές δυσκολίες των ηρώων και την γενική "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό" κατάσταση. Ναι, η ταινία είναι καλή και ο Peele είναι από την καινούρια σχετικά ομάδα δημιουργών που κάνουν "σκεπτόμενο" σινεμά του φανταστικού (οι δύο πρώτες του είναι φιλμ τρόμου και αυτή επιστημονικής φαντασίας). 

Ωστόσο κάποιες αντιρρήσεις έχω γι' αυτό που μου φάνηκε "ατσούμπαλη σεναριακή ανάπτυξη" (συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω περαιτέρω). Και δεν κατάλαβα γιατί χρειαζόταν όλη η παράλληλη ιστορία με τον πίθηκο (δεν θα πω άλλα για λόγους spoiler). Εντάξει, μας δείχνει τη συμπεριφορά των ζώων, αλλά ακόμα κι αν έλειπε όλο αυτό το κομμάτι η ιστορία θα έμενε νομίζω αλώβητη. 

Τέλος πάντων, παρά τη γκρίνια τη θεωρώ γενικά καλή ταινία. Οι φίλοι του φανταστικού ας ετοιμαστούν για κάτι πρωτότυπο, σε σχέση με τα mainstream δεδομένα του είδους τουλάχιστον.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker