Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2019

"ΕΡΩΤΙΚΟ" ΚΑΤΑ IVORY "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ"

Το "Quartet" ("Ερωτικό Κουαρτέτο" στη χώρα μας) είναι μια ταινία εποχής (ως συνήθως) του James Ivory του 1981, με την Ιζαμπέλ Αντζανί, Τον Άλαν Μπέιτς και τη Μάγκι Σμιθ.
Στο Παρίσι του μεσοπολέμου μια κοπέλα μένει μόνη, καθώς ο αμφιλεγόμενος έμπορος τέχνης σύζυγός της κλείνεται φυλακή για απάτη. Απελπισμένη και δίχως καθόλου χρήματα, δέχεται την πρόσκληση ενός παράξενου και πλούσιου ζευγαριού Άγγλων να μείνει μαζί τους. Εκεί θα αναγκαστεί να υποκύψει στις ερωτικές πιέσεις του συζύγου και η συναισθηματική και όχι μόνο κατάσταση όλων θα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη...
Φυσικά είναι καλογυρισμένο (Ivory γαρ), αποδίδει πιστά την ατμόσφαιρα (και την κοινωνική) της εποχής, αλλά δεν το θεωρώ από τα μεγάλα φιλμ του δημιουργού. Κάπως με κούρασε, κάπως μου φάνηκε ότι έχανε σε ρυθμό και νεύρο... Θα σημειώσω όμως ότι το ουσιαστικό του νόημα για μένα είναι η κατάδειξη της εκμετάλλευσης των γυναικών από άντρες που πάντοτε, οικονομικά, κοινωνικά ή συναισθηματικά, μοιάζουν να έχουν το πάνω χέρι. Η γυναίκα, μόνη, αβοήθητη και σε μια κοινωνία που είναι δύσκολο (κάποιες φορές αδύνατο) να αντιδράσει, το μόνο που μπορεί να κάνει (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και για να επιβιώσει) είναι να υποκύψει στις πιέσεις... Η τελευταία σκηνή είναι σαφής πάνω σ' αυτό.
Θα αρέσει ίσως σε φίλους καλαίσθητων ταινιών εποχής, προσωπικά πάντως, επαναλαμβάνω, δεν το κατατάσσω στα μεγάλα φιλμ του βρετανού σκηνοθέτη.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker