Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2019

ΙΣΛΑΝΔΙΚΑ "ΓΕΡΑΚΙΑ"

Ο Friorik Por Fridriksson  είναι ισλανδός και έχει κάνει αρκετές ταινίες (μερικές ντοκιμαντέρ). Το 2002 κάνει μια μικρή αλλά συμπαθητική, μισή αγγλόψωνη μιση ισλανδόφωνη, ταινία, το "Falcons", με τον Κιθ Καραντάιν στο βασικό αντρικό ρόλο.
Ο οποίος είναι ένας αμερικανός με ισλανδικές ρίζες (έχει πάει εκεί μία μόνο φορά πριν 30 χρόνια) που μόλις έχει αποφυλακιστεί. Μην έχοντας κανένα στις ΗΠΑ, πάσχοντας από μοναξιά, έχοντας τάσεις αυτοκτονίας και θέλοντας να τα ξεχάσει όλα, μετακομίζει στην Ισλανδία δίχως κανένα σχέδιο. Εκεί θα γνωρίσει μια πολύ νεότερή του καλλιτέχνιδα, η οποία διαθέτει ένα δικό της τρόπο σκέψης και βρίσκεται στο όριο του να χαρακτηριστεί ότι "δεν είναι πολύ καλά στα μυαλά της", η οποία έχει σώσει και διατηρεί στο σπίτι της κρυφά και παράνομα ένα πολύτιμο ισλανδικό γεράκι (από το φιλμ έμαθα ότι αυτά είναι από τα πλέον ακριβά πουλιά του κόσμου και μπορούν να πουληθούν σε άραβες κυρίως για τεράστια ποσά). Οι δυο τους θα συγκρουστούν με τον καταπιεστικό μπάτσο του χωριού και θα διαφύγουν στη Γερμανία (με το γεράκι πάντα) σε μια δίχως σκοπό περιπλάνηση.
Η σχέση των δύο δεν θα γίνει ποτέ ερωτική. Αντίθετα είναι βαθιά φιλική ή, αν θέλετε, χρειάζεται ο ένας τον άλλον - και κυρίως εκείνος, για να νοιώσει ότι έχει κάποιον λόγο να ζει. Και υπάρχει και κάτι άλλο... Ζεστή και ανθρώπινη ταινία, που παρακολουθεί την περιπέτεια και τη σχέση δύο για διαφορετικούς λόγους outsiders, μοιάζει να αγαπά τους εκτός κοινωνίας ήρωές της και μπορεί ακόμα και να συγκινήσει. Νομίζω ότι βλέπεται με ενδιαφέρον, δίχως να είναι κάτι φοβερό.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker