Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΑΜΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ "BOURNE SUPREMACY"

Η πολύ πετυχημένη σειρά των περιπετειών του αμνησιακού πρώην πράκτορα και εκπαιδευμένου δολοφόνου Jason Bourne ξεκινά το 2002 και έως το 2007 εξελίσσεται σε τριλογία. Το 2004 λοιπόν έρχεται το 2ο μέρος, το "The Bourne Supremacy" ("Στη Σκιά των Κατασκόπων" στην Ελλάδα), αυτή τη φορά με σκηνοθέτη τον ικανότατο Paul Greengrass και, φυσικά, τον Matt Damon στον βασικό ρόλο.
Εδώ ο πρώην πράκτορας ζει ήσυχα με την κοπέλα του κάπου στην Ινδία, όταν ένας δολοφόνος εμφανίζεται ξαφνικά για να του καταστρέψει απόλυτα την ήσυχη ζωή που διάλεξε. Ο ίδιος, πάσχοντας πάντοτε από αμνησία, δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιοι τον κυνηγούν ακομα. Από εκεί και πέρα, καθώς πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες (βλ. CIA) και άτομα κινούν αόρατα νήματα, αυτός αναγκάζεται να περάσει στην αντεπίθεση και να γυρίσει το μισό κόσμο για να επιβιώσει και να κατανοήσει σε βάθος την κατάσταση.
Για μια ακόμα φορά θα πω ότι θεωρώ το φιλμ απολαυστικό, με την έννοια ότι το παρακολούθησα "στην άκρη της καρέκλας", δίχως να βαρεθώ ούτε λεπτό. "Φταίει" γι' αυτό η εξαιρετική σκηνοθεσία του Greengrass, που διαθέτει αλάνθαστο ρυθμό, προσθέτει μια "βρώμικη", ρεαλιστική εικόνα και κάνει τα πάντα να συμβαίνουν καταιγιστικά, δίχως αυτό να σημαίνει (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) ότι έχουμε να κάνουμε με διαρκές ξύλο και κλωτσοπατινάδα. Αντίθετα και η ίδια η κοσμοπολίτικη ιστορία προσθέτει σασπένς και κάποιες ανατροπές και δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχει πολύ "βάθος" για να αναλύσουμε - εκτός από μια γενική καταγγελία του ύπουλου πολέμου μυστικών υπηρεσιών και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, στο βωμό των οποίων ανθρώπινες μοίρες και ζωές θυσιάζονται αλύπητα. Ωστόσο, θα ξαναπώ, η πρώτη αυτή τριλογία του Bourne βλέπεται πραγματικά με κομένη την ανάσα.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker