Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

"Η ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ" ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ


Να λοιπόν που φτάσαμε στο τέλος της τριλογίας του "Millenium", της σειράς ταινιών δηλαδή που βασίζονται στα τρία ομώνυμα σουηδικά μπεστ σέλλερ του Στιγκ Λάρσον. Το τρίτο και τελευταίο μέρος λέγεται "Το Κορίτσι στη Φωλιά της σφίγγας" (Luftslottet som sprängdes) και γυρίστηκε από τον Daniel Alfredson (όπως και το προηγούμενο μέρος) το 2009.
Ο κύκλος κλείνει εδώ, τα πάντα ξεκαθαρίζονται και... αλλά βέβαια δεν θα σας αποκαλύψω τι γίνεται στο τέλος. Η ταινία διατηρεί αυτόν τον "βρώμικο" ρεαλισμό των προηγουμένων μερών, με κράτησε σε σχετική αγωνία παρά τις δυόμιση ώρες της και βέβαια διαθέτει όπως και οι προκάτοχοί της το σημαντικότατο ατού της απόλυτα αντισυμβατικής ηρωίδας, που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αντίποδα των συνηθισμένων (χολυγουντιανών κυρίως) αντίστοιχων ηρωίδων. Και μόνο η εμφάνισή της αρκεί για να πειστείτε για του λόγου το αληθές και, πιστέψτε με, δεν είναι μόνο η εμφάνιση.
Παρ' όλα τα ατού που κάνουν τη σειρά - κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον - πολύ ενδιαφέρουσα, αυτό το τελευταίο μέρος είναι το πλέον συμβατικό και προβλέψιμο, τόσο σαν εξέλιξη όσο και στο φινάλε του. Φταίει σίγουρα το ότι μιλάμε για ένα Νο 3, πράγμα εξ ορισμού σχεδόν βαρετό, αλλά και το ότι του λείπουν οι πολλαπλές ανατροπές και εκπλήξεις των δύο προηγούμενων. Επίσης αυτό το τρίτο μέρος έχει λιγότερη δράση από τα προηγούμενα (αυτό δεν το λέω υποχρεωτικά ως κακό, απλώς προειδοποιώ τους ρέκτες του είδους), αφού η ηρωίδα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του καθηλωμένη στο νοσοκομείο ή στην αίθουσα του δικαστηρίου. Παρ' όλα αυτά, συνιστώ ανεπιφύλακτα την τριλογία, όχι μόνο για το πρωτότυπο στόρι της, που πολύ λίγο μοιάζει με άλλα αστυνομικά θρίλερ, ούτε μόνο για τα πολύ ιδιαίτερα στοιχεία που διαθέτει (την ηρωίδα, τον ρεαλισμό που γίνεται ωμότητα μερικές φορές, την πολυπλοκότητα, τους αληθινούς χαρακτήρες), αλλά και για το ότι εξερευνά με τόλμη τη σκοτεινή πλευρά της προοδευμένης και ευνομούμενης Σουηδίας και τα βρώμικα μυστικά που μπορεί να κρύβονται κάτω από τη άψογη επιφάνεια.
Προσέξατε ότι μιλώ συνεχώς για τριλογία και όχι για το συγκεκριμένο μέρος. Δεν είναι τυχαίο. Οι ταινίες αποτελούν συνέχεια η μία της άλλης και πρέπει να ειδωθούν με τη συγκεκριμένη σειρά που γυρίστηκαν (κάτι σαν το Lord of the Rings δηλαδή). Ειδικά αυτό το τρίτο μέρος είναι απόλυτη συνέχεια του προηγούμενου και ίσως πολλοί θεατές που αγνοούν το γεγονός αυτό να μείνουν ξεκάρφωτοι.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger Dimitri said...

Αν μου επιτρέπετε μια σπασικλιάρικη παρατήρηση, η κατά λέξη μετάφραση του σουηδικού τίτλου (σύμφωνα με τη wikipedia) είναι "Το κάστρο του αέρα (=χίμαιρα, ονειροφαντασία) που έσκασε". Στα αγγλικά ο τίτλος έγινε The Girl Who Kicked the Hornets' Nest, Το κορίτσι που κλώτσησε τη σφηκοφωλιά, ενώ στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφόρησε ως "Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας" (!) με τεράστια γράμματα στο εξώφυλλο, προς μεγάλο ρεζιλίκι εκδότη και λοιπών συντελεστών που, μπερδεύοντας την σφήκα το έντομο με τη μυθολογική σφίγγα, γέννησαν ένα υβριδικό τέρας.

Μαΐου 03, 2010 9:13 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Ενδιαφέρον. Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που κάνουν γελοιότητες αυτού του είδους τόσο οι εκδότες, όσο και αυτοί που επινοούν ελληνικούς τίτλους σε ταινίες.
Άλλωστε η σφήγκα είναι ένα σύγχρονο τέρας με κεφάλι εντόμου και σώμα γυναίκας (κάτι σαν τη Μύγα του b-movie σε θηλυκή βερσιόν), το οποίο σώμα όμως φέρει κιτρινόμαυρες ρίγες. Αναπόδεικτες φήμες μάλιστα λένε ότι στην άκρη της δηλητηριώδους ουράς της σχηματίζεται ο δικέφαλος της ΑΕΚ.

Μαΐου 04, 2010 12:09 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker