Κυριακή, Μαρτίου 14, 2010

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΑΧΜΕΝΤ


Η γερμανίδα Lotte Reiniger (1899-1981), δημιουργός κινουμένων σχεδίων, γυρίζει τις "Περιπέτειες του Πρίγκηπα Αχμέντ" (Die Abenteuer des Prinzen Achmed) το 1926. Νομίζω ότι η μαγεία του εγχειρήματός της γοητεύει μέχρι σήμερα τον θεατή.
Το φιλμ είναι γυρισμένο με μια σπάνια τεχνική του animation, που είναι ουσιαστικά το θέατρο σκιών (όπως ο Καραγκιόζης ή τα ινδονησιακά αντίστοιχα έργα) μεταφερμένα στο σινεμά - αν και εδώ η επιροή είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις λεπτεπίλεπτες ινδονησιακές φιγούρες. Αυτές οι φιγούρες λοιπόν είναι μαύρες και κομμένες γύρω - γύρω (ξακρισμένες θα λέγαμε σήμερα), και κινούνται μπροστά από τα φόντα, που στην ταινία αλλάζουν χρώματα ανάλογα με το περιβάλλον της εκάστοτε σκηνής, άλλοτε μπλε, άλλοτε πράσινα, πορτοκαλιά ή ροζ, πάντοτε όμως παραμένουν μονόχρωμα. Τα σκηνικά (βουνά, φυτά, σπίτια ή παλάτια κλπ.) είναι κι αυτά μαύρα, ενίοτε όμως παίζουν σε αποχρώσεις του χρώματος του φόντου. Όλα αυτά δημιουργούν μια έντονη μαγεία και, εμένα τουλάχιστον, εξακολουθούν να με γοητεύουν με τον παλιομοδίτικο τρόπο τους. Και, φυσικά, είναι έντονη η αίσθηση του χειροποίητου, ενός εκπληκτικού και απίστευτα κοπιαστικού χειροποίητου, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καμιά ηλεκτρονική ή άλλη βοήθεια.
Η ιστορία είναι παρμένη από τις "Χίλιες και Μία Νύχτες" και μπλέκει τις περιπέτειες του πρίγκηπα Αχμέντ και της αγαπημένης του μ' αυτές του Αλαντίν με το μαγικό του λυχνάρι. Έτσι χαλίφηδες, καλοί και κακοί μάγοι και μάγισες, παλάτια που χτίζονται και εξαφανίζονται σε μια νύχτα, δαίμονες και άλλα τέρατα, βουνά που ανοιγοκλείνουν, παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας επιτείνοντας το όλο μαγικό κλίμα.
Νομίζω ότι η ποίηση που αποπνέει η ταινία είναι αξεπέραστη. Φυσικά και υπάρχουν αφέλειες στην ιστορία και στην κατασκευή, αλλά μόνο ο όγκος δουλειάς που απαιτήθηκε για τα 60τόσα λεπτά του φιλμ προκαλεί δέος για τα σημερινά δεδομένα. Και, στο κάτω - κάτω, ας έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι βρισκόμαστε στα 1926, οπότε οποιαδήποτε σύγκριση με σύγχρονα, βοηθούμενα από την τεχνολογία, επιτεύγματα, είναι επιεικώς άτοπη.
Αφεθείτε λοιπόν στη μαγεία και την ποίηση χρωμάτων και κινήσεων και απολαύστε μια από τις κλασικές στιγμές του παγκόσμιου animation. Δεν θα μετανοιώσετε.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker