Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2023

'IMPETIGOR" : ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΦΛΚΛΟΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ!

 


Δεν είχα δει ποτέ πριν ινδονησιακή ταινία. Να όμως που η πρώτη που είδα, το "Impetigor" ("Perempuan tanah jahanam" για να ξεσκονίσετε λίγο τα ινδονησιακά σας) με εντυπωσίασε. Γυρίστηκε το 2019 από τον Joko Anwar, ο οποίος, όπως διάβασα, έχει αρκετές ταινίες στο ενεργητικό του, συνήθως στο χώρο του φανταστικού. Πρόκειται για ταινία τρόμου.

Μια κοπέλα που δουλεύει στα διόδια μεγάλου δρόμου δέχεται την αναίτια επίθεση ενός αγνώστου μια νύχτα ενώ εργάζεται, η οποία επίθεση έχει στόχο αποκλειστικά εκείνη. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι παιδικές της φωτογραφίες τη συνδέουν με ένα παράξενο σπίτι σε απομονωμένο χωριό. Θα ταξιδέψει με δυσκολία εκεί με την καλύτερή της φίλη, θα εντοπίσει το εγκαταλειμμένο σπίτι και από την πρώτη στιγμή θα αντιληφθεί την ανοίκεια ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ξεχασμένο χωριό...

Σας είπα ότι το φιλμ με εντυπωσίασε. Καλογυρισμένο, ατμοσφαιρικό (το χωριό δεν διαθέτει ηλεκτρικό και τη νύχτα φωτίζεται μόνο από λάμπες και κεριά, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν μαύρα / πορτοκαλιά χρώματα), έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την ανάμειξη μιας σύγχρονης ιστορίας με τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις της χώρας. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι ο ρόλος που παίζει το πολύ ιδιαίτερο ινδονησιακό θέατρο σκιών, που μετρά παράδοση αιώνων, συνοδευόμενο από την εξ ίσου χαρακτηριστική μουσική των γκαμελάν (το "εθνικό" όργανο της χώρας). Μεταφυσικά συμβάντα, παλιές ιστορίες, παλιές κατάρες και μάγια ,δημιουργούν μια γοητευτική για τους φίλους του είδους ατμόσφαιρα, η οποία διαθέτει μεν αρκετή φρίκη, αλλά χωρίς να ξεπέφτει στο σπλάτερ, αφού οι βίαιες σκηνές δείχνονται υπαινικτικά.

Ενδιαφέρον, έστω και για να έρθει κανείς σε πρώτη επαφή με μια άγνωστη κινηματογραφία.

ΥΓ: Μη δώσετε σημασία στην παντελώς άσχετη με οτιδήποτε συμβαίνει στην ταινία αφίσα.


Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker