Σάββατο, Μαρτίου 11, 2023

"IL MERCENARIO", Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ ΣΠΑΓΓΕΤΙ


 Αντίθετα με πολλούς γνωστούς μου, δεν υπήρξα ποτέ ιδιαίτερος φαν των σπαγγέτι γουέστερν. Φυσικά κάποια απ' αυτά μ' αρέσουν και κάποια απλώς τα παρακολουθώ ευχάριστα, αλλά φανατικός του είδους δεν είμαι. Το "Il Mercenario" (Ο Μισθοφόρος) είναι ένα από τα γνωστά φιλμ του είδους, γυρισμένο το 1968 από έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του, τον Sergio Corbucci (1926-1990), με γνωστούς σταρ του χώρου των ιταλικής κοπής γουέστερν : Φράνκο Νέρο, Τζακ Πάλανς, Τόνι Μουσάντε. 

Ένας μεξικάνος καταζητούμενος ζητά (νοικιάζει μάλλον) τη βοήθεια ενός άπληστου και κυνικού πολωνού πιστολέρο (με στρατηγικές ικανότητες) για να κάνουν αρχικά ληστείες. Σιγά - σιγά όμως ο άξεστος μεξικάνος αποκτά στοιχειώδη πολιτική σκέψη και πιστεύει στο όραμα της επανάστασης που θα ανατρέψει τη διεφθαρμένη κυβέρνηση. Στο μεταξύ οι σχέσεις των δύο πρωταγωνιστών είναι εναλλασσόμενες : από τη συμπάθεια και τη φιλία στην αντιπάθεια και τη σύγκρουση...

Τα σπαγγέτι είναι συχνά εντυπωσιακά σε γύρισμα, διαθέτουν μπόλικη δράση και σασπένς, σωρούς από πτώματα, υπερβολικούς ηρωισμούς και εξωπραγματικές ικανότητες (στο πιστόλι κυρίως) από τον πρωταγωνιστή τους. Και ταυτόχρονα ένα είδος μόνιμης υπερβολής, κυνισμού και συνεχούς επίδειξης του ήρωα. Όλα αυτά (και με το παραπάνω) βρίσκονται και στη συγκεκριμένη ταινία. Σίγουρα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δύο πρωταγωνιστές είναι μεν συμπαθείς (ο θεατής ταυτίζεται προφανώς μαζί τους), αλλά σε καμία περίπτωση "καλοί". Για τον πολωνό τα είπαμε: Κυνικός και άπληστος. Ο μεξικάνος πάλι "βάρβαρος", άπληστος κι αυτός αρχικά, πονηρός αλλά όχι έξυπνος κλπ. (ο Πάλανς είναι απλώς κακός και τίποτα άλλο). Αυτές οι αμφίσημες προσωπικότητες βέβαια υπάρχουν σε πολλά τέτοια φιλμ. Εδώ βρήκα ενδιαφέρον το στοιχείο της σταδιακής μεταμόρφωσης του μεξικανού (που είπαμε πώς είναι αρχικά) σε ιδεολόγο επαναστάτη ή, αν προτιμάτε, σε κάποιον που ενδιαφέρεται για το λαό του και όχι για την πάρτη του και μόνο.

Τέλος πάντων πρόκειται για κλασικό σπαγγέτι και νομίζω ότι οι φίλοι του είδους πρέπει να το έχουν οπωσδήποτε υπ' όψη τους.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker