Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2023

ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ "REAR WINDOW"... ΞΑΝΑ

 


Ο Κρίστοφερ Ριβ, ο γνωστός εμβληματικός Σούπερμαν των 70ς και 80ς, έμεινε ως γνωστόν παράλυτος από ατύχημα (τελικά πέθανε μόλις 52 χρονών). Ωστόσο κατάφερε να γυρίσει κάποια πράγματα ακόμα και έτσι (ερμηνεύοντας  προφανώς ρόλους αναπήρων). Το 1998 ο καθαρά τηλεοπτικός σκηνοθέτης Jeff Bleckner γυρίζει ένα ριμέικ του κλασικού "Rear Window" (Σιωπηλός Μάρτυρας) του Χίτσκοκ με τον Ριβ και τη Ντάριλ Χάνα τους βασικούς ρόλους. 

Η ιστορία είναι γνωστή: Ένας άντρας καθηλωμένος στο διαμέρισμά του λόγω ατυχήματος περνά την ώρα του κατασκοπεύοντας τους γείτονες στην απέναντι πολυκατοικία... και ξαφνικά βλέπει τυχαία ένα φόνο. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν και ο δολοφόνος βλέπει στο απέναντι παράθυρο αυτόν που τον κατασκοπεύει...

Στη νεότερη εκδοχή που εξετάζουμε ο ήρωας δεν έχει απλώς σπασμένο πόδι, αλλά είναι ένας παράλυτος από δυστύχημα επιτυχημένος αρχιτέκτονας, ενώ η Ντάριλ Χάνα είναι η νέα συνεργάτης του. Κατά τα άλλα συμβαίνουν αυτά ακριβώς που περιγράψαμε παραπάνω. Φυσικά, αφού βρισκόμαστε στο 1998, τα πάντα έχουν εκσυγχρονιστεί: Τα συστήματα παρακολούθησης δεν είναι τα παλιά κιάλια, αλλά σύγχρονεw κάμερες που μεταδίδουν την εικόνα σε οθόνες υπολογιστών, ο άτυχος άνδρας χειρίζεται τους υπολογιστές με φωνητικές εντολές (δεν μπορεί να κινήσει ούτε τα χέρια του) κλπ. κλπ.

Άνευ ουδενός λόγου ριμέικ (εκτός βέβαια από την επανεμφάνιση του άτυχου Ριβ), με μάλλον χαζοχαρούμενο τέλος και δίχως τίποτα να προσθέτει στην αρχική μεγάλη ταινία (εκτός αν θεωρείτε σημαντική προσθήκη την υψηλή τεχνολογία), βλέπεται, νομίζω, μόνο από καθαρή περιέργεια.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker