Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

"ATOMIC BLONDE" Ή ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΓΡΙΟΣ ΘΗΛΥΚΟΣ ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΝΤ

Οι εποχές έχουν αλλάξει και κάποιες καινοτομίες είναι πλέον ευπρόσδεκτες ακόμα και σε είδη με απόλυτα στάνταρ. Και για μένα απόλυτα ευπρόσδεκτες, μια που έχουμε πήξει στα ίδια και τα ίδια από το Χόλιγουντ. Να λοιπόν που εν έτει 2017 σε κλασική κατασκοπική ταινία με εντονότατη δράση η ηρωίδα είναι γυναίκα! Πρόκειται βέβαια για το "Atomic Blonde" του πρώην κασκαντέρ David Leitch με μια Σαρλίζ Θερόν όλα τα λεφτά στο ρόλο βρετανής μυστικής πράκτορα που τα κάνει όλα λίμπα στο Βερολίνο. Διότι εκεί διαδραματίζεται το φιλμ, λίγο πριν την πτώση του Τοίχους. Οπότε έχουμε ακόμα Ψυχρό Πόλεμο, οι "εχθροί" είναι ακόμα οι σοβιετικοί, διάφορες μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται... να λοιπόν το σεναριακό φόντο για μια α λα Τζέιμς Μποντ περιπέτεια.
Η ηρωίδα λοιπόν στέλνεται στο Βερολίνο για να πάρει στα χέρια της μια υπερπολύτιμη λιστα που περιέχει όλους τους διπλούς πράκτορες στην Ευρώπη. Όπως αντιλαμβάνεστε, αν αυτή πέσει στα χέρια ρώσων τα πάντα θα καταρρεύσουν. Στο μεταξύ στο ταραγμένο Βερολίνο της εποχής στριμώχνονται πάμπολλοι πράκτορες όλων των μυστικών υπηρεσιών (άγγλοι, γάλλοι, KGB, CIA και δεν συμμαζεύεται). Η Σαρλίζ πρέπει να συναντήσει τον εκεί βρετανό πράκτορα και να ανακτήσει τη λίστα. Από την πρώτη στιγμή όμως τίποτα όμως δεν βαίνει καλώς και, βεβαίως, τίποτα δεν είναι όπως εξ αρχής φαίνεται.
Πρόκειται λοιπόν για μια "παλιομοδίτικη" κατασκοπική περιπέτεια, με σοβιετικούς "κακούς" (αν και δεν είναι οι μόνοι), διπλούς πράκτορες και άλλα τέτοια. Μόνο που εδώ απουσιάζει το χιούμορ της σειράς των 007. Αντίθετα η δράση είναι φοβερά βίαιη, "αληθινή" και άψογα χορογραφημένη, ενώ η εικόνα είναι αρκετά ατμοσφαιρική. Η πανέμορφη Θερόν, προς τιμή της, είναι συνηθισμένη και πρόθυμη να "καταστρέφει" την όμορφη εικόνα της. Έτσι κι εδώ, μια που η βία, όπως είπαμε, είναι απόλυτα ρεαλιστική, εμφανίζεται στη μισή ταινία άγρια μολωπισμένη σε όλο της το σώμα (και στο πρόσωπο βεβαίως), σε βαθμό παραμόρφωσης. Έτσι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με συνδυασμό ταινίας πολύπλοκου σεναρίου και καταιγιστικής δράσης. Αυτό κάνει το φιλμ (θα ξαναπώ τη λέξη) παλιομοδίτικα διασκεδαστικό. Α, και προσθέστε και το καθαρά 80ς σάουντρακ από πασίγνωστα κομάτια της εποχής, οπότε η (απενοχοποιημένη) απόλαυση είναι νομίζω εξασφαλισμένη. Εντάξει, και η Σαρλίζ είναι βεβαίως σέξι, όπως και η Sofia Boutella και η μεταξύ τους σχέση καυτή...
Μοναδική αντίρρηση σ' αυτά το υπερβολικά μπλεγμένο σενάριο. Όλοι έχουν διπλές ταυτότητες, όσο προχωράμε προς το τέλος οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές πέφτουν βροχή, οπότε, αν χάσετε τα αυγά και τα πασχάλια, μην στενοχωρηθείτε. Πολλοί το πάθανε. Ίσως όλο αυτό το overdose ανατροπών αδυνατίζει κάπως την ταινία, αφού χάνει μέρος από τον σκηνοθετικό ρεαλισμό της. Πάντως, κατά τη γνώμη μου πάντοτε, καλοκαιρινή απόλαυση (δίχως πολλές - πολλές απαιτήσεις) παραμένει.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker