Σάββατο, Μαρτίου 26, 2016

"SPOTLIGHT" ΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ 70ς

Το 2015 ο Tom McCarthy γυρίζει μια ταινία που μας θυμίζει μέρες των 70'ς: Το "Spotlight" και σε αληθινή ιστορία βασίζεται, και καταπιάνεται με μια επίπονη και σε βάθος δημοσιογραφική έρευνα και "απαγορευμένα" θέματα αγγίζει, όπως δηλαδή ταινίες σαν το "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" για να αναφέρουμε ένα προφανές παράδειγμα.
Το 2001 μια δημοσιογραφική ομάδα που λέγεται Spotlight και δουλεύει σε μεγάλη εφημερίδα της Βοστώνης αποφασίζει να ερευνήσει ένα θέμα ταμπού: Την παιδεραστία στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας. Στην αρχή θα ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη περίπτωση, μετά θα βγουν στο φως και κάποιες άλλες και, τελικά, εμβρόντητοι οι δημοσιογράφοι θα ανακαλύψουν ότι οι περιπτώσεις είναι πάμπολλες και έχουν να κάνουν με ένα τεράστιο σκάνδαλο, πτυχές του οποίου φτάνουν μέχρι πολύ ψηλά στην εκκλησιαστική κλίμακα. Το φιλμ παρακολουθεί την έρευνα των δημοσιγράφων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (λόγω της αντίδρασης της εκκλησίας φυσικά).
Η ταινία είναι καλογυρισμένη και κινείται στα απόλυτα mainstream (πλην όμως απολαυστικά από αφηγηματική άποψη) πλαίσια που έχει επιτύχει το Χόλιγουντ. Πολιτικά ορθή βεβαίως, αντιμετωπίζει με θάρρος το πρόβλημα. Το σπουδαίο όμως είναι ότι βλέπεται ευχάριστα. Η εξονυχιστική έρευνα της ομάδας (είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής, αντίθετα πρωταγωνιστεί ολόκληρο το πενταμελές team) αναπτύσεται βήμα - βήμα, τα εμπόδια που διαρκώς ανακύπτουν δημιουργούν το απαραίτητο σασπένς, όλα είναι σωστά μελετημένα. Στο μεταξύ σκιαγραφούνται και οι χαρακτήρες και οι προσωπικές ζωές των ηρώων. Μην φοβηθείτε πάντως το τόσο μεθοδικό ξεδίπλωμα της έρευνας. Εμένα τουλάχιστον η ταινία με κράτησε απόλυτα. Οπότε μιλάμε για καλό (και τολμηρό) Χόλιγουντ. Γι' αυτό άλλωστε το φιλμ κέρδισε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Τώρα βέβαια δεν μπορώ να ξέρω πόσο πιστό είναι στα αληθινά γεγονότα ή στους πραγματικούς χαρακτήρες των ηρώων, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι τελικά η εφημερίδα όντως αποκάλυψε το σκάνδαλο (μάλιστα η έρευνα καθυστέρησε επειδή διακόπηκε προσωρινά τον Σεπτέμβριο του 2001 λόγω του χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους, όταν τα πάντα είχαν παραλύσει). Και τι έγινε; θα πει κάποιος σκεπτικιστής. Μήπως λόγω της αποκάλυψης βελτιώθηκε η κατάσταση και μειώθηκε το φαινόμενο; Δεν νομίζω. Ούτε καν οι υψηλοί υπεύθυνοι για την απόκρυψη δεν τιμωρήθηκαν. Πάντως, τουλάχιστον ένα θέμα ταμπού είδε επιτέλους το φως της δημοσιότητας και μάλιστα προκάλεσε σοκ τότε.
Υπάρχει βέβαια και ένα είδος χολιγουντιανής "αγιογραφίας". Οι πρωταγωνιστές δημοσιογράφοι δεν πτοούνται με τίποτα, είναι αφιερωμένοι στο σκοπό τους και αδέκαστοι, γενικά θα τους χαρακτηρίζαμε "ηρωικούς"- ήπια βέβαια, γιατί εδώ δεν παίζονται ζωές κορώνα - γράμματα και ζητήματα ζωής ή θανάτου (από αυτή την άποψη θεωρώ το φιλμ αρκετά ρεαλιστικό, αρκετά προσγειωμένο στην πραγματικότητα). Πάντως εξ αιτίας της επιμονής και του τόσο "ταγμένου στο σκοπό και την αλήθεια" στοιχείου των πρωταγωνιστών είναι που χαρακτήρισα το φιλμ mainstream. Παρ' όλα αυτά πάντως, το θεωρώ καλό και τίμιο τέτοιο. Σοβαρό εν πάσει περιπτώσει.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Σπουδαίο φιλμ αλά '70ς , που τόσο πολύ λατρεύω.
Πέρα από την σοκαριστική (?) (έχω βάλει ερωτηματικό γιατί για μένα είναι, να το πω απλοϊκά, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια) αποκάλυψη του σκανδάλου παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας (αλλά και των θρησκειών γενικότερα όπου όπως σου έχω ξαναπεί έχω ένα θέμα) είναι όλο αυτό το ”μεθοδικό ξεδίπλωμα” που λες κι εσύ, σε όλους τους τομείς (σκηνοθεσία, σενάριο, ανάλυση χαρακτήρων, αφήγηση, λιτή μουσική) που το κάνει τόσο σπουδαίο. Η μεθοδικότητα για μένα σε τέτοιου είδους ταινίες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο (τρανό παράδειγμα το αριστουργηματικό Zodiac του Φίντσερ).

4,5: Εξαιρετική

Μαρτίου 26, 2016 12:28 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Ναι, κι εγώ έχω κάτι με τις θρησκείες (θα το έχεις καταλάβει). Το σικαριστικό στο σκάνδαλο αυτό δεν ήταν το σκάνδαλο καθ' εαυτό, αλλά η τεράστια έκτασή του. Αυτό αγνοούσαν οι δημοσιογράφοι (τουλάχιστον πριν 15 χρόνια).

Μαρτίου 26, 2016 6:03 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker