Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2007

ΠΑΘΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ


Το θέμα ουσιαστικά είναι το ίδιο με το Brokeback Mountain, κι ας είναι τόσο διαφορετικό το background και οι ιστορίες: Το πάθος, απαγορευμένο, παράλογο, που αψηφά κάθε περιορισμό και σύμβαση. Εκεί ήταν το ομοφυλόφιλο πάθος (και μάλιστα σε μια κατ' εξοχήν συντηρητική κοινωνία), εδώ είναι το πάθος για τον εχθρό εν μέσω πολέμου, διανθισμένο με περίπλοκες κατασκοπευτικές ίντριγγες.
Όπως καταλάβατε μιλώ για το "Προσοχή: Πόθος" (2007), την καινούρια ταινία του Ang Lee, που είναι πλέον ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής μας. Βρισκόμαστε στα 1942, οι γιαπωνέζοι έχουν καταλάβει την Σαγκάη της Κίνας και μια αντιστασιακή ομάδα νεαρών κινέζων έχει σαν στόχο τη δολοφονία του επίσης κινέζου, δοσίλογου διοικητή της πόλης, που συνεργάζεται με τον κατακτητή. Το κλασικό δόλωμα είναι μια όμορφη γυναίκα. Η οποία, βέβαια, όντως τον σαγηνεύει. Από εκεί και πέρα όμως τον πρώτο λόγο έχει το ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να υπολογίσει από πριν, που είναι κόντρα σε κάθε λογική και "πρέπει", που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά δεινά, ακόμα και στην προδοσία ή τον θάνατο. Δεν έχει σημασία η τελική έκβαση. Σίγουρο όμως είναι ότι αν κάποτε αυτό σταματήσει, όποιος από τους δύο μείνει μόνος θα είναι τσακισμένος, ίσως για όλη του τη ζωή. Όπως επίσης ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη συνηθισμένη εκδοχή των μελό, όπου οι εραστές πρέπει να αψηφίσουν τις "κακές" απαγορεύσεις και να αφεθούν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Εδώ το να αφεθείς στο πάθος σημαίνει πολλά κακά για τους γύρω σου, σημαίνει προδοσία και καταπάτηση κάθε ιδεολογίας. Γι' αυτό, τούτο εδώ το πάθος, που κάθε στιγμή φλερτάρει με τον θάνατο, είναι καταστροφικό.
Η ταινία είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική. Κυριαρχούν τα καφέ - ώχρα - κόκκινα ζεστά χρώματα, υπάρχει παντού μια διάχυτη κομψότητα. Και υπάρχουν και πολλές έντονες ερωτικές σκηνές, στα όρια σχεδόν της πορνογραφίας, οι οποίες όμως είναι απόλυτα ενταγμένες στο κλίμα και δεν ενοχλούν καθόλου.
Μου άρεσε η ταινία, ωστόσο δεν τη βρήκα πια και τόσο αριστουργηματική όσο πολλοί κριτικοί. Μία αντίρησή μου αφορά την αδικαιολόγητα μεγάλη κατά τη γνώμη μου διάρκειά της. Νομίζω ότι αυτό την κάνει να χάνει σε πυκνότητα. Δεν πειράζει όμως. Σίγουρα έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες και πιο ευαίσθητες ταινίες της χρονιάς.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger Stylianee said...

Ε, όχι και στα όρια της πορνογραφίας...Σίγουρη είμαι ότι διόλου δε μοιάζουν με τσόντες οι ερωτικές σκηνές του Lee, κι εσύ θα ξέρεις καλύτερα.

Νοεμβρίου 16, 2007 4:07 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Ναι, εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου και θα ζητήσω και μια μικρή συγνώμη για μια μάλλον ατυχή έκφραση. Ουσιαστικά με τη φράση "στα όρια της πορνογραφίας" σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα οτιδήποτε αρνητικό εννοείς εσύ. Ήταν μια μάλλον δικαίως παρεξηγήσιμη προσπάθεια να πω απλά ότι οι ερωτικές σκηνές είναι "τολμηρότερες" από αυτές που συνηθίζονται σε μια συνηθισμένη, μη πορνογραφική προφανώς, ταινία.
ΥΓ: Εννοείται ότι και το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το πολυχρησιμοποιημένο "τολμηρότερες" σηκώνει πολλή συζήτηση. Γενικά ο ερωτισμός στο μη πορνογραφικό πάντοτε σινεμά είναι ένα θέμα προς συζήτηση, αφού ακόμα και σήμερα πολλοί σοκάρονται (ή, αν θέλεις, σοκάρονται ακριβώς λόγω αυτού του "σήμερα", δηλαδή λόγω του αβάσταχτου νεοσυντηρητισμού που επικρατεί διεθνώς).

Νοεμβρίου 18, 2007 8:22 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker