Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2022

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ "ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ"

 


Το 2014 ο σεναριογράφος κυρίως Dan Gilroy γυρίζει την πρώτη του ταινία, τον "Νυχτερινό Ανταποκριτή" (Nightcrawler) με τον Jake Gyllenhaal να παίρνει πάνω του ολόκληρο το φιλμ, αλλά και τη Ρενέ Ρούσο ως παρτενέρ.

Ο ήρωας είναι ένας υπερφιλόδοξος και αδίστακτος ρεπόρτερ που γυρίζει κυρίως πλάνα από εγκλήματα, δυστυχήματα και οτιδήποτε τέλος πάντων έχει αίμα, βία και εν γένει κάτι ερεθιστικό για τα εκατομμύρια αποχαυνωμένου κοινού των καναλιών - βόθρων, στα οποία πουλά το αποκλειστικό του υλικό σε υψηλές τιμές. Τι θα γίνει όμως όταν ο τύπος πάει πολύ μακριά, προκαλώντας ο ίδιος τις "αποκλειστικότητες" που θα πουλήσει;

Μπορεί η ταινία να μην είναι τρόμου, είναι όμως περισσότερο ανατριχιαστική από πολλές τέτοιες. Διότι περιγράφει μερικά από τα απεχθέστερα χαρακτηριστικά του ζώου που λέγεται άνθρωπος (πολλών εκπροσώπων του είδους, τέλος πάντων): Την παντελή έλλειψη ηθικής οποιασδήποτε μορφής, την αχαλίνωτη απληστία (σε χρήμα, σε φήμη, σε οτιδήποτε), το αποβαλακωμένο κοινό (που ίσως είναι αυτό που αποκαλούμε "μέσος άνθρωπος"), το οποίο είναι εθισμένο σε εικόνες βίας, οι οποίες γίνονται ελκυστικότερες όταν είναι αληθινές και όχι κατασκευασμένες για ταινίες κλπ., Κυρίως καυτηριάζει με ανελέητο τρόπο τη βρωμιά των καναλιών που πουλάνε και τη μάνα τους για να αυξηθεί η τηλεθέασή τους (έγραψα τη λέξη κυρίως για καθαρά προσωπικούς λόγους, διότι ένα από τα πράγματα που απεχθάνομαι περισσότερο στη σύγχρονη κοινωνία είναι η τηλεόραση). Και, βεβαίως, θέτει και το πολύ δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα: Είναι τόσο βρωμερά τα κανάλια επειδή έτσι θέλει το κοινό ή το κοινό εθίστηκε άθελά του στη μπόχα που τα κανάλια εκπέμπουν;

Να επισημάνω ότι ο ήρωας είναι ουσιαστικά ένας απόλυτα ψυχοπαθής τύπος, με την έννοια ότι είναι ένας άνθρωπος που του λείπει παντελώς το συναίσθημα και η ηθική και, ταυτόχρονα, ένας ακραίος καπιταλιστής (η μπίζνα πάνω απ' όλα). 

Γενικά τη βρήκα πολύ καλή ταινία και τη συστήνω. Ίσως για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της αρρώστιας ορισμένων πτυχών της κοινωνίας μας.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker