Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022

"ΑΓΕΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ" : ΠΡΟΒΑΤΑ Ή ΛΥΚΟΙ;

 


Να μια ακόμα ελληνική ταινία που μου άρεσε αρκετά: "Αγέλη Προβάτων" του 2021 του πρωτοεμφανιζόμενου ηχολήπτη και μικρομηκά Δημήτρη Κανελλόπουλου. Καλά πάει το ελληνικό σινεμά (όχι από εισιτήρια πάντως).

Σύγχρονη ελληνική επαρχία. Ένας νέος επιστρέφει στο χωριό του με τη γυναίκα και το παιδί του για να ανοίξει φυτώριο. Ωστόσο είναι βαριά χρεωμένος σε τοπικό τοκογλύφο, ο οποίος τον απειλεί. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι και άλλοι στο χωριό χρωστάνε στον ίδιο. Τα πράγματα θα κλιμακωθούν όταν ο τοκογλύφος θα στείλει δύο μπράβους από την Αθήνα να τρομοκρατήσουν όσους χρωστάνε. Ο ήρωας πασχίζει να τους ενώσει ώστε να αντιδράσουν ενάντια στο καθεστώς τρόμου που επικρατεί. 

Ευπρόσωπη πρώτη προσπάθεια με καταγραφή όχι τόσο της μιζέριας της ελληνικής επαρχίας (αυτή ίσως να καταγράφεται έμμεσα στο φόντο), αλλά κυρίως τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και που εμποδίζουν ακόμα και τους νέους που επιστρέφουν να ορθοποδήσουν. Όλο αυτό είναι δοσμένο ως θρίλερ, με την πνιγηρή ατμόσφαιρα και τα αδιέξοδα να γίνονται όλο και ασφυκτικότερα καθώς προχωρά η ταινία. Και, βεβαίως, με τη γνωστή (και σωστή) παρατήρηση ότι η βία γεννά βία και οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Δεν είναι αριστούργημα, το βρήκα όμως συμπαθές ντεμπούτο.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker