Κυριακή, Ιουλίου 03, 2022

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ "ΓΕΓΟΝΟΣ"

 


Να ένα συγκλονιστικό (και δυστυχέστατα τρομερά επίκαιρο) γαλλικό ρεαλιστικό φιλμ: "Το Γεγονός" (2021), δεύτερη ταινία της Audrey Diwan.

Στη Γαλλία του 1963 η έκτρωση απαγορεύεται. Ένα το (πολύ) κακό. Βρισκόμαστε όμως, επίσης, στα χρόνια πριν τη σεξουαλική επανάσταση, που θα ερχόταν λίγα μόλις χρόνια μετά. Βρισκόμαστε και στην επαρχία, οπότε τόσο το εφηβικό / προγαμιαίο σεξ, όσο - ακόμα περισσότερο - και η έκτρωση είναι πράγματα αδιανόητα. Μια "υπεράνω πάσης υποψίας" κοπέλα όμως, από τις καλύτερες μαθήτριες της τελευταίας τάξης του σχολείου, θα μείνει - φευ - έγκυος και μια εφιαλτική οδύσσεια θα ξεκινήσει.

Το ενδιαφέρον της ταινίας είναι ότι μας δείχνει από την πρώτη στιγμή ότι η κοπέλα θέλει να ξεφορτωθεί ένα λάθος που θα καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή της από τα 17 της χρόνια. Τελεία και παύλα. Πρέπει να το ρίξει. Ούτε δισταγμοί, ούτε παλινδρομήσεις. Κάτι τέτοιο όμως στα χρόνια αυτά είναι τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο, επικίνδυνο για την ίδια της τη ζωή και, αν ποτέ αποκαλυφτεί, η ίδια θα φυλακιστεί! Μάλιστα. Δεν θα σας πω πολλά, απλώς το άγχος, το τεράστιο ρίσκο για τα πάντα, ο αδιάκοπος αγώνας, και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένο και σύντομο dead line (μετά δεν γίνεται τίποτα) δείχνονται άμεσα, φτιάχνοντας έτσι ένα αγχωτικότατο κοινωνικο - ψυχολογικό "θρίλερ" με ασφυκτικό σασπένς. Κι αυτό με απόλυτα ρεαλιστικές καταστάσεις και σωστή καταγραφή του τότε ιδεολογικού και κοινωνικού περίγυρου.

Ναι, είναι ένα καλό ρεαλιστικό φιλμ. Και κυρίως μας κάνει να εξοργιζόμαστε ακόμα περισσότερο - βλέποντας τις απτές και τραγικές επιπτώσεις της επιβολής του σκοταδιστικού συντηρητισμού - με την πρόσφατη μεσαιωνική (φασιστική θα τη χαρακτήριζα) απόφαση στις ΗΠΑ, που πλέον πιστεύω σοβαρά ότι αποτελούν τον απόλυτο πάτο του λεγόμενου δυτικού κόσμου.

ΥΓ: Το φιλμ βασίζεται στο βιβλίο που εξέδωσε πολλά χρόνια μετά η παθούσα εξιστορώντας την ανατριχιαστική της περίπτωση.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker