Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2022

"ANNIHILATION": ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΟΠΟΥ ΙΟ ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ

 


Το "Annihilation" (Αφανισμός) του 2018 είναι η δεύτερη ταινία του Alex Garland, με τη Νάταλι Πόρτμαν και τη Τζένιφερ Τζέισον Λι στους κύριους ρόλους. Και είναι και αυτή επιστημονικής φαντασίας.

Μια ομάδα γυναικών με διαφορετικές εξειδικεύσεις σε διάφορους τομείς (ψυχολόγοι, βιολόγοι, στρατιωτικοί κλπ.) μπαίνουν σε μια μυστηριώδη ζώνη, που σιγά σιγά απλώνεται  τριγύρω δίχως κανείς να γνωρίζει πού και αν θα σταματήσει. Επίκεντρο είναι ένας απομονωμένος φάρος στον οποίο προσέκρουσε άγνωστο εξωγήινο αντικείμενο (μάλλον κάτι σαν κεραυνός). Στη ζώνη οι γνωστοί φυσικοί νόμοι παύουν να ισχύουν και όλα μοιάζουν εξωπραγματικά. Οι προηγούμενες αποστολές δεν επέστρεψαν ποτέ...

Πολύ ενδιαφέρον φιλμ, από τα καλά του είδους τα τελευταία χρόνια. Βέβαια η ιδέα θυμίζει αυτή του βιβλίου των αδελφών Strugatski που έγινε η πρώτη ύλη για το αριστουργηματικό "Stalker" του Ταρκόφσκι, αλλά βεβαίως εδώ είναι διαπραγματευμένο εντελώς διαφορετικά. Η ιστορία εμπλέκεται αξεδιάλυτα με την ψυχολογία της κεντρικής ηρωίδας και τα προσωπικά της θέματα και τη σχέση της με το σύζυγο της, που είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη αποστολή. Έτσι φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα με αρκετά πολύπλοκες "προεκτάσεις" εμπλέκονται στο θέμα. 

Όπως ίσως καταλάβατε, το φιλμ δεν βασίζεται στη δράση ή στα εφέ - αν και διατηρεί το σασπένς του. Πρόκειται γι' αυτό που θα ονομάζαμε "σκεπτόμενη" επιστημονική φαντασία (βλέπε "Arrival", "Ex Machina", "Solaris" ή "Stalker" που προαναφέραμε κλπ.). Προσωπικά μου άρεσε.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker