Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2021

"AMMONITE" : ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ


Το "Ammonite" (2020). δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Francis Lee, μιλά για έναν απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε γυναίκες στη δεκαετία του 1840. Με την Kate Winslet και την Saoirse Ronan.

Η ηρωίδα είναι μια φανατική παλαιοντολόγος που ζει σε μικρή αγγλική πόλη.. Κάθε μέρα κατεβαίνει στην παραλία για να μαζέψει δείγματα απολιθωμάτων, κυρίως αμμωνιτών, τα οποία πουλά από το σπίτι της ή τα στέλνει στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (καποτε τους είχε στείλει έναν ολόκληρο ιχθυόσαυρο που είχε ανακαλύψει). Φυσικά ως γυναίκα δεν έχει καμιά επίσημη αναγνώριση. Ζει φτωχικά και μοναχικά με την άρρωστη μητέρα της. Όλα θα αλλάξουν όταν στην πόλη θα φτάσει για τουρισμό ένα πλούσιο νιόπαντρο ζεύγος. Ο σύζυγος ενδιαφέρεται για την παλαιοντολογία και όταν φύγει σε ταξίδι οι σχέσεις ης νεαρής συζύγου του και της Μάρι θα πάρουν άλλη τροπή.

Χαμηλότονο φιλμ εποχής, με καλές ηθοποίες, το οποίο βέβαια μιλά για πολύ συγκεκριμένα θέματα: Κυρίως βέβαια για την καταπίεση και την απαγόρευση κάποιων συγκεκριμένων ερώτων. Αλλά και για τη γυναικεία καταπίεση γενικότερα. Δεν είναι μόνο η κοινωνική καταδίκη ενός λεσβιακού έρωτα. Είναι και οι παμπολλοι περιορισμοί που επιβάλλονταν στις γυναίκες της εποχής (και τώρα ακόμα, αλλά τοτε ήταν φυσικά πολύ χειρότερα). Κι αυτό δείχνεται με πολλούς τρόπους: Από τη μη αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς της ηρωίδας μέχρι τον εγκλωβισμό (που οδηγεί σε κατάθλιψη) της άλλης, που έχει υποχρεωθεί σε έναν μάλλον μη επιθυμητό γάμο.

Είπαμε: Αρκετά ενδιαφερον, χαμηλότονο όμως και βραδυφλεγές. Σκιαγραφεί καλά τη μουντή και θλιμένη ατμόισφαιρα της εποχής και της κατάστασης, καθώς και τους χαρακτήρες των γυναικών, δίχως όμως εξάρσεις. 

ΥΓ: Η Μέρι Άνινγκ είναι υπαρκτό πρόσωπο, παλαιοντολόγος και έμπορος απολιθωμάτων, με σημαντικές ανακαλύψεις στο ενεργητικό της. Για την ερωτική της ιστορίοα αγνοώ. Ήταν πάντως μοναχικό άτομο.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker