Σάββατο, Μαρτίου 02, 2019

"MAN ON FIRE" Ή... ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΤΖΕΛ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ!

Ο Tony Scott (1944-2012), αδελφός του Ridley βεβαίως, υπήρξε από τους ικανούς σκηνοθέτες ταινιών δράσης. Κι αυτό φαίνεται και από το "Man on Fire" (Δια Πυρός και Σιδήρου) του 2004, με τον τακτικό του συνεργάτη Ντέντζελ Ουάσινγκτον και ένα καστ γνωστών ηθοποιών (Ντακότα Φάνινγκ, Μίκι Ρουρκ, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τζανκάρλο Τζανίνι).
Ο οποίος είναι ένας εντελώς παρατημένος άνθρωπος, σχεδόν αλκοολικός, πρώην της CIA, ο οποίος ζει στην Πολη του Μεξικό. Όταν δέχεται να γίνει σωματοφύλακας ενός ενιάχρονου κοριτσιού από πλούσια οικογένεια, κάτι λίγο από την παλιά του ανθρωπιά μοιάζει να επιστρέφει λόγω της σχέσης του με τη μικρή. Και όταν αυτή θα πέσει θύμα αδίστακτων απαγωγέων (για λύτρα φυσικά)... ποιος είδε τον Ντέντζελ και δεν τον φοβήθηκε, όπως έγραψα στον τίτλο.
Ενώ πρόκειται για μια κλασική περιπέτεια εκδίκησης ή, αν θέλετε, αυτοδικίας (αν και εδώ η αυτοδικία μοιάζει μονόδρομος, καθώς το όλο περιβάλλον είναι απόλυτα διεφθαρμένο και δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα από πουθενά), είναι καλογυρισμένη και παρακολουθείται ευχάριστα. Σκληρή, βίαιη, κοφτή, με έναν εντελώς απελπισμένο ήρωα, που το τελευταίο πράγμα που τον νοιάζει είναι αν θα πεθανει, αποτελεί δείγμα ενός παραειδωμένου και κοινού είδους, ωστόσο πιστεύω ότι είναι από τα καλά δείγματα. Ίσως να είναι και η απόλυτη απελπισία και παραίτηση από τη ζωή του βασικού χαρακτήρα που του δίνει έναν κάπως ιδιαίτερο χαρακτήρα. Και υπάρχουν και κάποιες ανατροπές.
Οπότε, αν έχετε όρεξη για δράση και μπαμ - μπουμ, να το έχετε υπ' όψιν σας.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker