Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2018

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΣΤΟ "ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ"

Ο μεξικανός Julio Hernandez Cordon έχει ήδη μερικές ταινίες στο ενεργητικό του. Το "Buy me a Gun" ("Comprame un revolver" ο πρωτότυπος τίτλος) του 2018 είναι μια δυστοπία που διαδραματίζεται σε απροσδιόριστο χρόνο σε ένα Μεξικό όπου (άγνωστο γιατί) οι περισσότερες γυναίκες έχουν εξαφανιστεί και πανίσχυρες συμμορίες ναρκέμπορων ελέγχουν τα πάντα.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα τρόμου, βίας και ανέχειας ένας εθισμένος στα ναρκωτικά πατέρας που ζει σε τροχόσπιτο μεγαλώνει τη μικρή κόρη του, προσπαθώντας όσο μπορεί να την κρύβει από τις άγριες συμμορίες που τον επισκέπτονται για να παίξουν, μια που δουλειά του είναι να φροντίζει ένα γήπεδο μπέιζ μπολ. Το παιδί, που γνωρίζεται με τρία συνομίληκά της αγοράκια  - φυγάδες, είναι ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής του φιλμ.
Αγχωτική ατμόσφαιρα, βία, ο φόβος να πλανάται διαρκώς παντού, ενδιαφέρουσες εικόνες και ένας απόηχος Mad Max  (δίχως τη ξέφρενη δράση του τελευταίου), συνθέτουν τη δυστοπία που επινόησε ο δημιουργός αυτός. Με κράτησε και το παρακολούθησα με ενδιαφέρον. Στα μείον ωστόσο πρέπει να σημειωθούν τα πολλά σεναριακά κενά και η μη ανάπτυξη κάποιων χαρακτήρων που, από τη φύση τους, θα είχαν "πολύ ψωμί" (ο ανδρόγυνος αρχηγός της εφιαλτικής συμμορίας είναι για μένα το πιο εξώφθαλμο παράδειγμα. Κι όμως, τίποτα απολύτως δεν μας αποκαλύπτεται γι' αυτόν).
Το μέλλον που δείχνει ο σκηνοθέτης είναι δυστυχώς κοντά στην πραγματικότητα, με τα εξαγριωμένα καρτέλ ναρκωτικών και τα καθημερινά λουτρά αίματος στη χώρα. Ίσως αυτό το γεγονός κάνει πιο εφιαλτική την παρακολούθηση του φιλμ (το οποίο, για να το ξεκαθαρίσω, δεν είναι φιλμ τρόμου, απλώς υπάρχει διαρκώς η αγχωτική ατμόσφαιρα που λέγαμε). Ενδιαφέρον λοιπόν, δεν μετάνιωσα που το είδα, αλλά με πολλά κενά.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker