Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2018

ΠΕΡΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΜΑΤΩΝ (IN FABRIC)

Ο Peter Strickland είναι ένας βρετανός σκηνοθέτης (η μητέρα του είναι ελληνίδα), ο οποίος το 2018 γύρισε το "In Fabric" (Το Στοιχειωμένο Φόρεμα), ένα συνδυασμό ταινίας τρόμου και κωμωδίας.
Όλα στρέφονται γύρω από ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων, το οποίο προσφέρει χειμερινές εκπτώσεις. Το προσωπικό - και κυρίως ο ιδιοκτήτης - είναι (ας το πούμε επιεικώς) "παράξενοι", ενώ το πλήθος συνωστίζεται για να διαλέξει ρούχα της αρεσκείας του. Από εκεί μια κοπέλα θα αγοράσει ένα κόκκινο φόρεμα, το οποίο αποδεικνύεται... στοιχειωμένο και προκαλεί κακό στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του. Την πορεία του φορέματος αυτού παρακολουθούμε και το τι (κακό) συμβαίνει σε όσους το φοράνε.
Η ταινία είναι φυσικά μια μαύρη κωμωδία. Πάνω απ' όλα πρόκειται για έναν φόρο τιμής στα ιταλικά giallo των 60ς και 70ς, με τις γκλαμουράτες και με ολίγον "μάτι" εικόνες, τις χαρακτηριστικές μουσικές και τα μάλλον ελλειπή σενάρια. Στο συγκεκριμένο φιλμ συνυπάρχουν παράξενες συμπεριφορές, ανεξήγητα σημεία ή γεγονότα (άγνωστο το τι ακριβώς είναι και από πού ξεφύτρωσε το περίφημο κατάστημα) και, βέβαια, μια εντονότατη και βιτριολική κριτική στον καταναλωτισμό της εποχής μας (με αποκορύφωμα τη σκηνή όπου οι πελάτες σχεδόν σκοτώνονται για το ποιος θα προλάβει τα προϊόντα με έκπτωση), αλλά και ένα σχόλιο για τη σαγήνη που προκαλεί η τηλεοπτική ηλιθιότητα.
Καλά όλα αυτά, πλάκα έχουν και είδα το φιλμ σχετικά ευχάριστα, δεν μου είπε όμως και τίποτα ιδιαίτερο. Αρκετά περίεργος και ιδιαίτερος (έστω και αν όχι πάντα πετυχημένος) είναι πάντως ο Strickland, οπότε ας τον παρακολουθούμε καλού - κακού.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker