Παρασκευή, Απριλίου 01, 2016

Ο "DEADPOOL" ΚΑΙ Η ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ

Να λοιπόν που η Marvel οδηγεί την υπερηρωική περιπέτεια σχεδόν στα άκρα της. Όχι με περισσότερα εφέ ή ακόμα πιο καταιγιστική δράση και βία, αλλά σατιρίζοντας και παρωδώντας την όσο δεν παίρνει άλλο. Τα εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως δείχνουν ότι πέτυχε απόλυτα τον στόχο της, έστω γελοιοποιώντας (επίτηδες φυσικά) το ίδιο το είδος που την τρέφει. Μιλώ φυσικά για το "Deadpool" του 2016 του πρωτοεμφανιζόμενου σε φιλμ μεγάλου μήκους Tim Miller, το οποίο βασίζεται σε έναν εξ ίσου παρωδιακό κόμικς σούπερ ήρωα.
Ένας πρώην στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων γίνεται αντικείμενο ενός απάνθρωπου πειράματος, βασανίζεται και παραμορφώνεται, πλην όμως αποκτά υπερδυνάμεις, η σημαντικότερη των οποίων είναι η δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται από οποιοδήποτε τραύμα. Όταν δραπετεύει υιοθετεί την περσόνα του μασκοφόρου Deadpool και ως μοναδικό του στόχο πλέον έχει να βρει και να εκδικηθεί τον βασανιστή του.
Οι διαφορές από τους συνηθισμένους (και άπειρους) σούπερ ήρωες είναι πολλές. Βασική είναι το ότι αυτός εδώ δεν αγωνίζεται για κανένα "καλό" ή εναντίον των "κακών", αλλά ο στόχος του είναι αποκλειστικά προσωπικός: Η εκδίκηση. Τίποτα άλλο δεν τον  νοιάζει. Αρνείται μάλιστα πεισματικά να ενταχθεί σε ομάδα μεταλλαγμένων στιλ X-Men που αγωνίζεται εναντίον του εγκλήματος και ενδιαφέρεται μόνο για την πάρτη του. Από εκεί και πέρα είναι αθεράπευτα ατακαδόρος (δεν βάζει γλώσσα μέσα για την ακρίβεια), απίστευτα χαβαλετζής κάνοντας πλάκα με τους πάντες και τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του (ακόμα και στις πιο ακατάλληλες σκηνές), αθυρόστομος και δεν "παίζει" με κανέναν τίμιο κανόνα, αντίθετα κάνει κάθε τι ύπουλα και παραβατικά. Ταυτόχρονα οι σινεφίλ ατάκες και αναφορές είναι πάμπολλες (πέφτουν σαν πολυβόλο για την ακρίβεια) και, εκτός όλων των άλλων, σατιρίζονται και πλήθος ταινιών ή κινηματογραφιών ειδών.
Φυσικά το σενάριο είναι μάλλον προσχηματικό (πολύ εύκολο το να αυτοθεραπεύεσαι, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι είσαι άτρωτος, οπότε κάνεις τα πάντα). Η δράση (αστεία κι αυτή) άφθονη και το όλο πακέτο απλώς χαβαλετζίδικο. Προσωπικά δεν μου άρεσε και πολύ και μάλλον με κούρασε όλος αυτός ο overdose χαβαλές. Προτιμώ σαφώς το - αντίστοιχων προθέσεων - "Kick Ass". Πάντως μπράβο στην τόλμη της εταιρίας να διαλύσει και να κοροϊδέψει όσο πιο πολύ γίνεται το απόλυτα δικό της υλικό.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

eXTReMe Tracker