Δευτέρα, Απριλίου 25, 2016

"Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ" ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ DISNEY

Φυσικά η Disney είχε πίσω της λαμπρή ιστορία στο animation. Κάπου όμως η παραγωγή είχε μειωθεί και τα animation γνώριζαν πλέον σχετικά μικρή επιτυχία. Η κατάσταση αυτή αλλάζει ριζικά το 1991. Τότε η εταιρία γυρίζει την "Πεντάμορφη και το Τέρας" (Beauty and the Beast) των Gary Trousdale και Kirk Wise, η επιτυχία είναι τεράστια, τα εισιτήρια εκτινάσσονται και τόσο η Disney όσο και τα animation γενικά γίνονται ένα από τα εμπορικότερα ονόματα / είδη του κινηματογράφου.
Η ιστορία είναι γνωστή : Ένας νεαρός αλαζόνας πρίγκηπας μεταμορφώνεται από νεράιδα σε φριχτό τέρας. Η κατάρα θα κρατήσει έως ότου βρεθεί κάποια να αγαπήσει αληθινά το απεχθές και τρομαχτικό πλάσμα. Η πανέμορφη, φτωχή και "διαφορετική" από κάθε άλλον στο χωριό Belle φτάνει στον πύργο του τέρατος για να βρει τον φυλακισμένο εκεί πατέρα της και δέχεται να πάρει τη θέση του προκειμένου αυτός να ελευθερωθεί. Σιγά - σιγά ο έρωτας θα ανθίσει ανάμεσα στην Belle και το τέρας - το οποίο φυσικά θα μαλακώσει και θα γίνει καλύτερο. Από εκεί και πέρα πάντως η ντισνεϊκή εκδοχή διαθέτει και αρκετή περαιτέρω πλοκή.
Η εταιρία έχει προσθέσει πολλά στο σενάριο που δεν υπάρχουν στον αρχικό μύθο. Οι σκηνές μάλιστα όπου οι οργισμένοι χωρικοί επιχειρούν να εξοντώσουν το Τέρας και να κάψουν τον πύργο του είναι παρμένες κατ' ευθείαν από τον κλασικό Φρανκενστάιν της δεκαετίας του 30. Φυσικά έχει προστεθεί και σασπένς και μια τελική - επίσης ανύπαρκτη στο πρωτότυπο - μονομαχία.
Το φιλμ είναι μιούζικαλ. Η δράση διακόπτεται συχνά από τα τραγούδια του Alan Menken. Τα σχέδια είναι σχετικά απλά σε σχέση με τα σημερινά 3-D που έχουμε συνηθίσει και προσωπικά πιστεύω ότι δεν φτάνουν τη μαγεία των παλιών animation της Disney. Μπορώ να πω μάλιστα ότι τα βρήκα και λίγο κιτς. Γενικά βρήκα την όλη ταινία κάπως απλοϊκή και - ίσως - σήμερα ξεπερασμένη (μπορεί να φταίνε και τα συχνά τραγούδια που με έκαναν να βαρεθώ). Παρ΄ όλα αυτά πιστεύω ότι οι μικροί κυρίως θεατές θα διασκεδάζουν πάντα με το φιλμ. Πάντως ήταν μια από τις πρώτες φορές που χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές computer στην κίνηση των χαρακτήρων. Έτσι, ανεξάρτητα απ' όσα λέω, η ταινία έχει ιστορική αξία, αφού ξεκινά και πάλι την τεράστια επιτυχία των animation και ανοίγει τον δρόμο σε πρωτοπόρες εταιρίες με αριστουργηματικές δουλειές όπως η Pixar (η οποία σήμερα έχει αγοραστεί από την Disney, αλλά, ευτυχώς, διατηρεί την καλλιτεχνική της ανεξαρτησία). οπότε, μπορείτε, κατά κάποια έννοια, να θεωρείτε το φιλμ ακόμα και κλασικό.

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker