Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2023

"KIMI" Ή Ο "ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ" ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ-COVID ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

 


Το 2022 ο "παντός καιρού" αλλά συνήθως ικανός Steven Soderbergh γυρίζει το θρίλερ "Kimi" με την ανερχόμενη Zoe Kravitz, ένα θρίλερ πραγματικά της ψηφιακής, αλλά και μετα-covid εποχής.

Μια αγοραφοβική (μετά από ένα τραυματικό συμβάν που της έχει συμβεί) κοπέλα που δουλεύει σε υπολογιστές ζει κλεισμένη στο σπίτι της, εργάζεται από εκεί και αρνείται να βγει έξω. Ώσπου, δουλεύοντας πάνω σε μια εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη που καταγράφει διάφορα, πιάνει μια συνομιλία που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και φόνο. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με την εταιρία της, αλλά τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς...

Ο Σόντερμπεργκ "πατά" κατ' ευθείαν (ή, αν θέλετε, αναφέρεται άμεσα) στα κλασικά "Σιωπηλός Μάρτυρας" του Χίτσκοκ βεβαίως, αλλά και στο "Blow Up" του Αντονιόνι. Συνδυάζει τα δύο, τα μεταφέρει στο σήμερα ανακατεύοντας τις τραυματικές επιπτώσεις του covid, τις ψηφιακές νοημοσύνες στιλ "Αλέξα" που έχουν ήδη μπει σε πολλά σπίτια (αλλά πιο προχωρημένες υποτίθεται) και κάνουν αυτόματα ό,τι τις διατάξεις με φωνητικές εντολές, το χάος του διαδικτύου, τους χάκερς, τους "κομπιουτεράδες", τους όλο και περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, τις αδηφάγες εταιρίες του σύγχρονου "φιλελεύθερου" (= αποκλειστικά ιδιωτικού) καπιταλισμού κλπ. και κάνει ένα σύγχρονο θρίλερ που μόνο μετά το 2020 θα μπορούσε να γυριστεί, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το κλειστοφοβικό στοιχείο, αφού είναι γυρισμένο κατά τα 2/3 μέσα στο σπίτι της ηρωίδας (δίχως αυτό να κουράζει κατά τη γνώμη μου).

Το καλό είναι ότι διαθέτει σασπένς, κρατά νομίζω τον θεατή και, τέλος πάντων, βλέπεται ευχάριστα. Το κακό είναι ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί σε πλήθος παραλλαγών χιλιάδες φορές. Απλώς, όπως είπαμε, μεταφέρονται όλα στο σήμερα. Ουσιαστικά το σενάριο δεν διαθέτει εκπλήξεις - είναι προβλέψιμο θα έλεγα - ενώ η εντελώς τελευταία σκηνή μάλλον εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν θα πλήξετε, αλλά δεν θα δείτε και τίποτα πρωτότυπο.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker