Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023

"3000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ" Ή ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΛΛΑ...

 


Ο αγαπητός George Miller (ναι, αυτός των Mad Max) δεν κάνει συχνά ταινίες, πού και πού όμως επανέρχεται ευχάριστα. Όπως το 2022 με το "Τρεις χιλιάδες χρόνια Προσμονής", με την ταιριαστή στο ρόλο Τίλντα Σουίντον και τον Ίντρις Έλμπα στους βασικούς ρόλους.

Μια μοναχική, ακαδημαϊκή μελετητής αφηγήσεων και μύθων, απόλυτα προσγειωμένη, λογική και ευχαριστημένη με τη ζωή της, μιλά στην Κωνσταντινούπολη σε ένα σχετικό συνέδριο. Στο παζάρι αγοράζει ένα γυάλινο φιαλίδιο και αργότερα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, ένα πελώριο τζίνι θα βγει απ' αυτό. Μετά το πρώτο σοκ το τζίνι αρχίζει να της διηγείται την ιστορία του, μια ιστορία διαρκών εγκλεισμών.

Πρόκειται, όπως καταλάβατε, για ένα παραμύθι, αλλά μεταφερμένο στο σήμερα και προορισμένο αυστηρά για ενήλικες. Για μια αλληγορία πάνω στη μοναξιά και τη βαθιά, ασυνείδητη ίσως, επιθυμία για συντροφιά, για το πέρασμα των χρόνων και της ηλικίας, για την ευτυχία και, τελικά τι είναι κι αν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Παράλληλα - για να μην πλήττουμε - παρακολουθούμε τις ιστορίες του τζίνι σε τρεις διαφορετικούς παρελθόντες χρόνους. Μερικές από αυτές είναι αρκετά "άρρωστες" και βίαιες.

Ενδιαφέρον φιλμ με πρωτότυπη ματιά πάνω στο κλασικό θέμα του Αλαντίν, με το τζίνι δηλαδή που θα εκπληρώσει τρεις ευχές (γι' αυτό προσέχετε τι εύχεστε), με απόλυτα ενήλικη ματιά (όπως είπα και πριν) και αρκετά στοχαστικό, δημιουργεί τροφή για σκέψη και δεν συνίσταται μόνο για τους φίλους του φανταστικού, αλλά και γενικότερα.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker