Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2023

ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ "AFTERSUN"

 


Το "Aftersun" του 2022 είναι το ντεμπούτο της σκοτσέζας Charlotte Wells και διακρίθηκε σε διάφορα πεδία. Πολλοί κριτικοί το αποθέωσαν. Προσωπικά το βρήκα συγκινητικό και "φρέσκο", αλλά δεν τρελάθηκα όσο πολλοί άλλοι.

Η ιστορία είναι απλή. Ένας χωρισμένος πατέρας, ευαίσθητος και συμπαθής, κάνει διακοπές με την 11χρονη κόρη του σε ένα από τα πελώρια all included παραθαλάσσια ξενοδοχεία κάπου στην Τουρκία, επιθυμώντας να μείνει για κάποιο διάστημα μόνος μαζί της και να γνωριστούν καλύτερα (ο πατέρας ζει σε άλλη πόλη). Τρυφερές στιγμές, ερασιτεχνικά βιντεάκια, πλήξη και διασκέδαση... η καθημερινότητα δηλαδή.

Η ταινία είναι γυρισμένη με διάφορα στιλ: Ερασιτεχνικά βιντεάκια από κινητό, όπως προείπαμε, κάμερα στο χέρι και επίτηδες θολή και κουνημένη φωτογραφία, "κανονική" κινηματογράφηση κλπ. Οι καθημερινές στιγμές και των δύο πρωταγωνιστών καταγράφονται όπως ακριβώς συνέβησαν. Η σχέση πατέρα - κόρης είναι γλυκιά και τρυφερή, ενώ συμβαίνουν και τα πρώτα προεφηβικά ερωτικά σκιρτήματα της μικρής. Ταυτόχρονα καταγράφεται και η πλήξη, το απρόσωπο, αλλά και η μελαγχολία όλων αυτών των ίδιων-σ'-όλο-τον-κόσμο τέτοιων ξενοδοχείων και αυτού του είδους των διακοπών. Η μικρή Frankie Corio μάλιστα είναι καταπληκτική. Παρ' όλα αυτά εγώ μάλλον έπληξα με το φιλμ. Ίσως οι αργοί ρυθμοί (αυτό συνήθως δεν με ενοχλεί καθόλου), το σαφώς ντοκιμαντερίστικο στιλ, η επίτηδες περίεργη, ερασιτεχνική φωτογραφία... με έκαναν να μην το βρω το αριστούργημα που πολλοί θεωρούν ότι είναι.

 Πάντως η ευαισθησία, η συγκίνηση που προκαλεί και η τρυφερότητά του είναι αναμφισβήτητες.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker