Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2023

"Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΒΟΛΚΟΝΟΓΚΟΦ ΑΠΕΔΡΑΣΕ" Ή ΜΙΑ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

 


"Ο Σύντροφος Βολκονογκοφ Δραπέτευσε" είναι μια ρωσική ταινία του 2021 που γύρισαν οι Natasha Merkulova και Aleksei Chupov, που έχουν γράψει και το σενάριο.

Το φιλμ μας μεταφέρει στο εφιαλτικό για τη Σοβιετική Ένωση 1938, όταν κορυφώνεται η σταλινική τρομοκρατία με πλήθος εκτελέσεων και φυλακίσεων ("εκκαθαρίσεων" στην επίσημη γλώσσα). Υπάρχει μια επίλεκτη ομάδα νεαρών φανατικών βασανιστών και εκτελεστών, οι οποίοι αποσπούν με φριχτούς τρόπους ομολογίες από τους κατηγορούμενους, ακόμα κι αν αυτοί είναι αθώοι. Ωστόσο όταν αρχίσουν να κατηγορούνται ακόμα και μέλη της ίδιας της ομάδας (και να εξαφανίζονται σταδιακά) ένας από τους πλέον "πιστούς" αποφασίζει να δραπετεύσει. Από εκεί ξεκινά ένα εφιαλτικό ταξίδι... 

Αρχικά νομίζουμε ότι θα δούμε μια ταινία (θρίλερ μάλλον) που εμπνέεται από τα πραγματικά (και φριχτά) γεγονότα της εποχής. Πολύ σύντομα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι ναι μεν ξεκινά απ' αυτά, αλλά στρέφεται σε εντελώς μεταφυσικούς δρόμους. Ένας από τους εκτελεσμένους συντρόφους του εμφανίζεται για να του μιλήσει για το τι τον περιμένει εκεί κάτω κι ο σκοπός του δραπέτη παύει να είναι πλέον η απλή επιβίωση. 

Όλα αυτά βεβαίως είναι πολύ χριστιανικά για τα γούστα μου. Ωστόσο αυτό που παρακολουθούμε - αν ξεχάσουμε το καθαρά μεταφυσικό κομμάτι - είναι μια αληθινή κατάβαση του ήρωα στην κόλαση. Σε μια επίγεια κόλαση, με ρεαλιστικό μεν, αλλά όλο και πιο εφιαλτικό και εξαθλιωμένο περιβάλλον, όλο και πιο "δύσκολες" (για να το θέσω κομψά) συναντήσεις, στις οποίες ο ήρωας συναντά κοντινούς ανθρώπους των θυμάτων του αναζητώντας απεγνωσμένα συγχώρεση. Έτσι λοιπόν μετατρέπεται σε ένα παράδοξο θρίλερ που μιλά για τύψεις και σχεδόν αγγίζει τα όρια του φανταστικού. Κάτι σαν "έγκλημα και τιμωρία".

Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, αν και δεν θα βρεθείτε "μέσα στην καλή χαρά" όσο παρακολουθείτε μια σειρά ζοφερών καταστάσεων. Κάθε άλλο...

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker