Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2021

"TANGERINE" Ή ΟΙ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΥΟ ΤΡΑΝΣ

 


Ο Sean Baker είναι ο σκηνοθέτης που έγινε ευρύτερα γνωστός με το "Florida Project" το 2017. Πριν απ' αυτό, το 2015, είχε γυρίσει το "Tangerine", το οποίο είναι μια ταινία που γυρίστηκε ολόκληρη με... κινητά τηλέφωνα. 

Πρόκειται για τα παθήματα κατά τη διάρκεια μιας μέρας στο Λος Άντζελες δύο πορνών τραβεστί, που είναι οι καλύτερες φίλες. Η μία μόλις αποφυλακίζεται παραμονή Χριστουγέννων και ψάχνει απεγνωσμένα για τον νταβατζή και εραστή της. Όχι όμως για καλό σκοπό, αφού μόλις έχει μάθει ότι την απατά. Η φίλη της τη βοηθά και της συμπαραστέκεται.

Συνδυασμός "ελαφρού" δράματος και κωμωδίας, ταινία οδοιπορικού στην πόλη - ή μάλλον στις "βρώμικες" γωνιές της πόλης, καταγραφή της ζωής των τραβεστί και του μικρόκοσμού τους, δίχως να παραλείπεται και η καταγραφή του ευρύτερου περιβάλλοντος τους... Γρήγοροι ρυθμοί, εναλλαγές δραματικών και αστείων καταστάσεων, σπαρταριστοί διάλογοι και συγχρόνως πιστή εικόνα της ζωής στο περιθώριο. Τελικά όμως αυτό που μένει είναι η κατά βάθος τρυφερή ματιά και η αγάπη του δημιουργού για τις πρωταγωνίστριές του και το ξεπέρασμα της παρουσίασης των τρανς γυναικών ως "μάρτυρες", "θύματα" και άλλα σχετικά (κάθε άλλο μάλιστα). Εδώ έχουν τη μοίρα στα χέρια τους και γνωρίζουν τις άγριες, αλλά και τις όμορφες και γλυκιές πλευρές της ζωής όπως, τελικά, συμβαίνει με όλους μας. 

 Από τις καλές στιγμές του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, με διασκέδασε με το χιούμορ, τη σπιρτάδα και  την γλυκόπικρη αλλά, εντέλει, τρυφερή ματιά της.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker